10 aylık yapışık ikizler 3D yazıcı yardımıyla birbirlerinden ayrıldılar

Doktorlar ameliyat için aylarca hazırlanarak organlarının 3D modelini oluşturarak ayırma ameliyatının simülasyonları ile nakletmeye kadar her şeyi önceden yaptılar.
10 aylık yapışık ikizler 3D yazıcı yardımıyla birbirlerinden ayrıldılar.

10 aylık yapışık ikiz kızları ayıran 26 saatlik ameliyat, Teksas Çocuk Hastanesi’nde yaklaşık 30 cerrahi uzmandan oluşan bir takımla başarıyla tamamlandı. Elysse Mata, hamileliğin 19. Haftası geçtikten sonra yapışık ikizlere hamile olduğunu öğrendi-12 hafta sonra 11 Nisan 2014’te ise Knatalye Hope and Adeline Faith Mata’yı doğurdu.

İkiz kardeşler bundan sonraki 10 haftayı göğüs duvarı, akciğerler, perikardiyal kese (kalbin kaplaması), diyafram, karaciğer, bağırsaklar, kolon ve pelvisten yapışık olarak geçirdi. 17 Şubat 2015’te, bir doktor ekibi 26 saatlik yoğun bir ameliyat sonrası ikizleri başarıyla ayırdı. Ameliyatın güçlüğü ve paylaşılan organların sayısı yüzünden, uzmanlar Knatayle ve Adeline için başarılı bir operasyon olacağından emin olmak amacıyla planlama, hazırlama ve yeni teknolojileri kullanmak için sayısız saatler harcadı.

Pediyatrik uzman ve Teksas Fetal Çocuk Hastanesi’nin yardımcı yöneticisi olan Dr. Darrel Cass şöyle söyledi: “Bu ameliyat birçok organ sistemini paylaşan kızlarla birlikte zorluklara sahipti. Ekibimiz bu ameliyat için aylardır hazırlanıyorlardı ve organlarının 3D modelini oluşturmak için radyoloji uzmanlarımızla birlikte çalışmaktan tutun asıl ayırma ameliyatının simülasyonları nakletmeye kadar her şeyi yaptık. “ Bu ameliyat, türünün yaklaşık 20 yıl içerisinde Houston’da gerçekleştirilen ilk örneğiydi.

3D yazıcı sayesinde cerrahi ekip bu derece karmaşık bir prosedür sırasında ortaya çıkabilecek çeşitli komplikasyonları önceden görebildi ve bunların üstesinden gelebildi. Hastaneye göre, medikal bir model radyolojik olarak görüntüleme için 3 gün ve Dallas’ta 3D yazıcı firmasında 3 gün gerektirmesiyle yalnızca 6 gün içerisinde üretildi. Bu model ikizlerin kalbi, akciğerleri, midesi ve böbreklerini son derece ayrıntılı bir şekilde gösteriyordu. Aynı zamanda yerinden çıkarılabilir ve saydam karaciğer modelleri içerideki kan damarlarını bile gösteriyordu.

“Bu tip (3D) cerrahi planlama, bir organı bir ikize ya da diğerine nakletmek istediğinde çok önemli hale geliyor.” Bu, Teksas Çocuk Hastanesi’nin Radyoloji Araştırmaları ve Kardiyolojik Görüntüleme Başkanı olan Dr. Rajesh Krishnamurthy tarafından hastanenin geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir videoda söylenmiştir. “3D yazılmış bir modele sahip olmak size nelerle karşılaşacağınıza dair bir öngörü sağlıyor.

Bu model gerçekten önemli derecedeki detayları inceliyor.” Ameliyatta desteği bulunan doktor ekibi; pediyatrik cerrahi, kalp ve damar cerrahisi, karaciğer nakli cerrahisi, plastik cerrahi, üroloji, pediyatrik jinekoloji ve ortopedik cerrahiden uzmanlar içeriyordu.

A. Knatayle, Çocuk Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi’nde iyileşme sürecine başlarken, ameliyatın son 3 saati yalnızca Adeline üzerinde yapılan operasyonu kapsıyordu. İkizler, doktorlar eve dönebileceklerine karar verene kadar Yoğun Bakım Ünitesi’nde kalacaklar. Kızlar büyük olasılıkla yakın gelecekte doktorlar ve teknisyenler için daha fazla planlama, hazırlık ve hatta belki de 3D printer gerektirecek olan ek birkaç ameliyat daha geçirecek. “Tüm cerrahlara ve kızlarımızla ilgilenen, onlara ayrı hayatlar yaşamaları için bu olağanüstü şansı veren herkese minnettarız.” Dedi Mata. “Bu ameliyat için ne kadar planlama yapıldığını ve ne kadar zaman harcandığını biliyoruz ve bize bu hayali gerçeğe dönüştüren cerrahlara ve hastabakıcılara ulaşma imkanı sağlayan Taksas Çocuk Hastanesi gibi bir yerde olduğumuz için çok mutluyuz.”