3D Baskılı Ateşleme Fitilleri Bölge Halkına Kara Mayınlarını Nasıl Çıkaracaklarını Öğretiyor

Son zamanlarda insana karşı kara mayınlarının tespiti ve çıkarılması işlemi politik, ekonomik, çevresel ve insancıl açılardan oldukça ciddi bir problemdir. Mevcut durumda hala binlerce kara mayını varken, kısmen 3D baskı sayesinde bunlardan ve diğer patlayıcı aletlerden kurtulmak için daha önce yapılanlardan çok daha fazlası yapılmaktadır.
3D Baskılı Ateşleme Fitilleri Bölge Halkına Kara Mayınlarını Nasıl Çıkaracaklarını Öğretiyor.

3D Baskılı Ateşleme Fitilleri Bölge Halkına Kara Mayınlarını Nasıl Çıkaracaklarını Öğretiyor

Savaşın etkilerinin yıkıcı olduğunu söylemeye bile gerek olmadığı halde savaş etkisinin sıklıkla gözden kaçmış bir yanı da yanlışlıkla ‘güvenli’ olarak sayılmış alanlarda kalan çeşitli silahlardır.

Diğerlerinin arasında bu, çıplak gözle görülebilen kara mayınlarıyla kaplanmış alanları içerebilir. Son zamanlarda insana karşı kara mayınlarının tespiti ve çıkarılması işlemi politik, ekonomik, çevresel ve insancıl açılardan oldukça ciddi bir problemdir. Mevcut durumda hala binlerce kara mayını varken, kısmen 3D baskı sayesinde bunlardan ve diğer patlayıcı aletlerden kurtulmak için daha önce yapılanlardan çok daha fazlası yapılmaktadır.

Savaş sonrası bombaları ve mayınları temizlemeye yönelik kar amacı gütmeyen uluslar arası bir vakıf olan Altın Batı İnsancıl Vakfı(The Golden West Humanitarian Foundation), patlayıcıların bulunması ve çıkarılmasında uzmanlar yetiştirmenin daha iyi ve uygun maliyetli bir yolunu geliştirmek için geçtiğimiz günlerde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(MIT) ve Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi ile iş birliği yapmıştır. Sonuç ise Gelişmiş Savaş Gereçleri Öğretme Materyalleri(AOTM) olarak adlandırdıkları savaş sonrası bırakılan patlayıcılarda en çok rastlanan 10 patlayıcı füzenin 3D baskılı hatasız kopyalarından oluşan bir donanım.

Standart Savaş Gereçleri Eğitim Seti(SOTS) içerisindeki dizideki nitelikli ürün, küçük parçaların fonksiyonlarını daha iyi göstermek için orijinal ölçülerinden çoğaltılmasına rağmen her biri savaş gereçleri füzeninde yaygın olarak bulunan mekanizmaları gösteren tüm 10 eğitici desteği içerir. 3D baskının çok sayıda renk yeteneği sayesinde, donanımın arkasındaki tasarımcılar öğrenme sürecinde daha ileri akım çizgisine yardımcı olmak için spesifik bileşenleri eşsiz renk kodlarıyla yazabildiler.

3D modelleri oluşturmada-özellikle karalamadan yüzlerce küçük parçanın modellenmesi esnasında oldukça küçük füzelerin daha geniş ölçekli kopyalara dönüştürülmesinde- 1000’in üzerinde saat harcanmıştır. Modellerin, gerçek ürünlerin gerçek dünya boyutlarına dayanan tersine tasarlanmış olmasından dolayı; son renk şeması benzer parçaların bir modelden diğerine iletişimini sağlarken dişliler ve pistonlar da dâhil tüm mekanik fonksiyonlar aslında hareket ederler: mavi füze gövdesi, beyaz teçhizat bileşenleri, kırmızı patlayıcıyı harekete geçirme ve sarı da patlayıcılar.

Eskiden 2D baskılı şematikler bombaları ve diğer patlayıcıları çıkaranları eğitmeye yardımcı olarak kullanılıyordu ancak bu öğrenme yöntemi en nihayetinde 3D nesne üzerinde kullanılan bilginin 2D doğası yüzünden problemli olabilir.

Bunlara ek olarak bomba imha işi için eğitilmiş ya da alanlarındaki patlayıcılardan daha iyi anlamaları için eğitilmiş olan yerli halkın çoğu, örgün eğitim geçmişiyle gelmiyor ve yazılmış şematiklerde sunulan kavramları öğrenmede zorluklar yaşıyor. 3D baskılı modellerin sağlanmasıyla Altın Batı, bu toplulukların bir anlam ifade eden daha iletişimsel örnekler ile eğitilmesine yardımcı olmaktadır.

Şu ana kadar takım; sonuç olarak onlara projelerini 3D baskılı ürünlerde sıklıkla görülmeyen yüksek kaliteli teslim edilebilir olarak geliştirmelerinde yardımcı olan ABD Dışişleri Bakanlığı-Silah Çıkarma ve İptal Ofisi’nden 2 kez sermaye sağlamıştır.