3D Baskılı Güneş Enerjisi Toplama Ağacı Akıllı Telefonları Şarj Edebiliyor

VTT Finlandiya Teknik Araştırma Merkez'indeki bilim insanları güneş enerjisi toplamak için çevresindekileri kullanan 3D yazılmış ağaç için bir ön model oluşturdu.
3D Baskılı Güneş Enerjisi Toplama Ağacı Akıllı Telefonları Şarj Edebiliyor.

Güneş enerjisi ile alakalı yeni çeşitli hikayeler ortaya çıkarken-Apple CEO’su Tim Cook’un geçenlerde teknolojik devin güneş enerjisini kullanarak şirketin tüm Kaliforniya işletmelerine güç sağlaması için 850 milyon dolar yatırım yaptığını duyurması da dâhil-; öncesinde 3D baskının doğal ve yenilenebilir enerji toplama için bazı yaratıcı çözümler üretmede yardımcı olmada yer bulması an meselesiydi.

Enerjiyi toplamak için kapalı mekana ya da dışarıya yerleştirilebilen bu ağaç, kullanılmaya hazır olana kadar elektriği içinde depoluyor. Bu akım yenileme ev gibi büyük yapılara güç sağlayamayacak olsa da hâlihazırda akıllı telefonlar, nem aygıtları, termometreler, LED ampuller, beyaz eşyalar ve küçük ev aletlerini içeren küçük aygıtlara güç sağlayabiliyor.

VTT’deki araştırmacılar tarafından, açıklanmamış baskı teknolojileri kullanılarak “yaprakları ”oluşturan değişken ve paternli güneş hücreleri oluşturulur. Ağaçta bağlı olan yapraklar; küçük aygıtlara güç sağlamadan önce toplanan güneş enerjisini bir dönüştürücünün içine besleyen birleştirilmiş bir elektronik sistem oluşturur. Güneş enerjisini toplamalarına ek olarak bu yapraklar aynı zamanda rüzgar gibi etrafındaki çevreden kinetik(hareketli) enerjiyi de toplayabilme kapasitesine sahiptir.

Bu ağacın “yapraklarını” güçlendirmek için VTT araştırmacıları, Fused Deposition Modeling(FDM) ve ahşap esaslı bir biyomalzeme filamenti kullanarak 3D yazılmış ağaç benzeri bir yapı geliştirdi. Güneş yaprakları %100 çevre dostu olmayabilir fakat ahşap esaslı filament sürdürülebilirlik temelli bir proje için çevre dostu bir tercih malzemesidir. Bu projenin gelecekteki faaliyet alanının ne olacağı belirsizken; VTT, kendi araştırmalarının yıllar geçtikçe ortaya çıkacak olan yeni aygıtlara sürdürülebilir bir şekilde güç sağlamak için daha fazla fırsat yaratmada yardımcı olacağını umuyor. Hatta belki de çok daha büyük yapılara ve evlere güç sağlama kapasitesine sahip olan daha geniş kapsamlı ağaçlar geliştirmeyi umuyor.

İlgili Resimler