3D Et Yazıcısı Cultivator (Yetiştirici) Kavramsal Olarak Tasarlandı

Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde bazı değişik konseptlere tanıklık eden katkı üretim endüstrisinin bir segmenti varsa 3D baskı tekniği ile üretilecek et kesinlikle listede daha yüksekler arasında yer alacaktır.
3D Et Yazıcısı Cultivator (Yetiştirici) Kavramsal Olarak Tasarlandı.

3D Et Yazıcısı Cultivator (Yetiştirici) Kavramsal Olarak Tasarlandı


Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde bazı değişik konseptlere tanıklık eden katkı üretim endüstrisinin bir segmenti varsa 3D baskı tekniği ile üretilecek et kesinlikle listede daha yüksekler arasında yer alacaktır. 

Hamburgerlerden biftek dilimlerine kadar çeşitli uygulamalar için laboratuvar ürünü et geliştirmeye yönelik birçok çaba gösterilmiş olsa da aslında bu teknolojilerden hiçbiri müşteriler için şu an itibariyle uygulanabilir bir teknoloji olarak tanıştırılmamıştır; hatta sunulmamıştır bile.

Yakın geçmişte iki öğrenci bunu değiştirmek istemiş ve mutfak tezgâhları için insanların kendi mutfaklarının sınırları içerisinde isteğe bağlı et oluşturmak amacıyla kullanabilecekleri kavramsal bir prototip 3D yazıcı oluşturmuşlardır. 

Almanya'da Schwäbisch Gmünd Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğrencileri Sarah Mautsch ve Aaron Abentheuer Tarafından açık kaynak bir prototip olarak oluşturulan bu Cultivator'ın, gıda üretimi için 3D biyoyazılımın geleceğinin geliştirilmesine yönelik çabaların ve tartışmanın ateşlenmesine yardımcı olması amaçlanmıştır. Makineleri gıda üretimi çevresinde inşa edilse de; insan organları üretmeye yönelik gelişmeler gibi medikal amaçlar için biyomedikal mühendisleri tarafından kullanılmakta olan biyoyazılım teknolojilerinin varlığını güçlendirmektedir.

"Bu henüz teorik bir tasarım projesi, yani cihazın kendisi üretime hazır değil." Diyor Abentheuer. 

"Fakat bu teknolojinin günümüzde var olduğunu düşünerek(oldukça pahalı olsa da), bu teknolojinin gelişeceği, üretim için daha ucuz ve küçük olacağı hayal edilebilir. Böylece Cultivator gibi şeyler geleceğin mutfaklarında 10 ile 30 yıl içerisinde kesinlikle var olabilir."

Tasarım çiftinin şimdiki tasarım tekrarlaması, önümüzdeki on ile otuz yılın üzerinde bir zamanda açık kaynak teknolojisinin varsayılan gelişimine dayalıdır ve hem akrilik cam hem de derin çekilmiş polistirenden yapılmaktadır. 

 

Cultivator'ın kullanıcı dostu diğer özelliklerinin arasında; bir kullanıcının günlük besinsel gereksinimleri ve sabit besinsel veri setleriyle birlikte tat tercihleri çerçevesinde programlanabilme yeteneği de bulunmaktadır. Besinsel Değerleri Uyarlama aracı olarak adlandırılan sabit besinsel araç, kullanıcıların nihai ürünün tadını veya kıvamını feda etmeden yağ miktarı ve tahıl gibi et niteliklerini ayarlamasına olanak sağlar. Et sentetik tabakalandırılmış materyalden üretildiği için kemiklere ya da tür köklerine bile ihtiyaç yoktur; hatta tasarımcılar, tavuk ya da biftek gibi çeşitli et türlerinin kareli büyük dilimlerinin de mümkün olduğunu söylemektedir.

Yakın geleceğin sentetik et üretimi hala belirsizken; özellikle katkı üretim teknolojilerinde 'yeni büyük şey'i bekleyen yatırımcılar tarafından oldukça önemli bir derecede ilgi görmektedir. Yalnızca bu yılın başlarında Stand Oil kurucusu John D. Rockefeller'ın büyük büyük torunu Justin Rockefeller; beklenmeyen hava koşulları ve çeşitli çevresel etkenler gibi tedarik zincirindeki çeşitli kısıtlamalar üzerindeki baskının artmasıyla şirketin 'Biftek'lerinin gıda endüstrisinin yeni sıcak ürünleri olabileceğini bildirdikten sonra 3D baskılı et işletmecisi Modern Meadow'a yatırım yaptı.

Tabi ki 3D baskılı ete ilişkin en büyük soru şu ki: bu eti yer miydiniz?