3D 'paralel baskı' kavramı ve hafif & enerji tasarruflu bina cephe kaplamaları üretiminde kullanılıyor

Rotterdam'da Lab3D'nin Hollandalı tasarımcıları Hans Lankhaar ve Bram van den Haspel, hafif ve enerji tasarruflu bir ön cephe geliştirdiler ve başarılı bir şekilde 3D yazdırdılar. Yüksek çözünürlüklü 3D Baskının kullanımı doğrultusunda Lankhaar ve van den Haspel, yalnızca tek bir malzeme kullanarak bu cepheyi boru tesisatı, cam çerçeveler ve hatta termal yalıtım gibi var olan yapı özelliklerine kolaylıkla entegre edebilmek için tasarladılar.
3D 'paralel baskı' kavramı ve hafif & enerji tasarruflu bina cephe kaplamaları üretiminde kullanılıyor.

Lab3D, 3D 'paralel baskı' kavramını ve hafif & enerji tasarruflu bina cephe kaplamaları üretiminde kullanmaya başladı 

Mimari ve inşaat endüstrilerinde katkı üretiminin sahip olacağı etki türünü görmekten hala en az 10 yıl, belki de daha fazla, uzak olduğumuz halde; sayısı artan küçük işletmeler, var olan inşa malzemelerin nasıl üretildiğini yeniden inceleyerek daha küçük katkılarda bulunmanın yollarını çoktan aramaya başladı. Bu zamana kadar gördüğümüz diğer gelişmelerin arasında, yalıtım ile inşa edilebilen ve apartmanlar gibi daha büyük yaşam yapıları oluşturmak için kullanılabilen modüler duvarlar da yer almaktadır.

Yakın geçmişte; Rotterdam'da Lab3D'nin Hollandalı tasarımcıları Hans Lankhaar ve Bram van den Haspel, hafif ve enerji tasarruflu bir ön cephe geliştirdiler ve başarılı bir şekilde 3D yazdırdılar. Yüksek çözünürlüklü 3D Baskının kullanımı doğrultusunda Lankhaar ve van den Haspel, yalnızca tek bir malzeme kullanarak bu cepheyi boru tesisatı, cam çerçeveler ve hatta termal yalıtım gibi var olan yapı özelliklerine kolaylıkla entegre edebilmek için tasarladılar.  

  "İkimiz de 3D baskının imkânları karşısında büyülendik" diyor tasarımcılar. 

  "Dünya, ürün tasarımında ve ürün dağıtımda yeni bir çağın eşiğinde. Lab3D, gerçek dünyanın içeriğine uygun hizmetlerle ve akıllı & uygulanabilir 3D baskılar ile birlikte bu geçişe katkıda bulunmayı amaçlamaktadır."

Beyaz asbest gibi yaygın yalıtım malzemeleri mükemmel yalıtım özelliklerine sahip olsalar da bir bina yapısına güç katmazlar ve bu da tasarımcıların projelerinde keşfetmek istedikleri bir özelliktir. 3D baskılı duvar tasarımı, dahili bir petek yapısı tarafından bir arada tutulan bir dış ve iç gövde tasarımını öne çıkarır. 

Tasarımcılara göre; bu dahili petek yapısı yalnızca sağlamlık ve sertlik sağlamıyor, aynı zamanda yalıtım özelliklerine sahip. Hatta tasarımcılar 3D baskılı cephenin yalıtım performansının daha geleneksel beyaz asbestten yararlanılan sıradan cephelerden daha üstün olduğunu da belirtiyor. Bunlara ek olarak; petek yapının doğal şekli, özel ihtiyaçlar ve kısıtlamalara bağlı olarak bile yararlı olması için ayarlanabilir. 

  "3D baskılı nesnelerin çoğu oldukça küçük, bunun basit nedeni de çoğu 3D yazıcının küçük olması." şeklinde açıklıyor tasarımcılar.

  "Yalnız; bina gibi büyük bir 3D baskılı ürünün üretimi uygulanabilir mi? Evet, kısa bir zamanda olağan bir çözünürlükle birlikte büyük nesnelerin yazdırılabilmesi mümkün fakat bu düşük çözünürlüklü nesneler boru donanımı ve yalıtım gibi teknik özelliklere uyum sağlayamazlar. Büyük nesnelerin yüksek çözünürlükte yazdırılması oldukça zaman alıcı bir işlemdir. Çözüm(ümüz) ise paralel baskıdır." 

Tasarımcıların en temel amacı, katkı üretimimin kullanımı doğrultusunda cephenin içerisinde var olan diğer parçalarla entegre edilebilecek bir sistem oluşturmaktır. Son olarak tasarımcılar; ısıtma, soğutma, havalandırma ve elektrik sistemleri gibi çeşitli yapı sistemlerinin performansının ve yerleştirilmesinin önemli ölçüde gelişebileceğine inanıyorlar. " Hala 3D yazıcıların yapı endüstrisine nasıl egemen olacağını görebilmekten birkaç yıl geride olsak da; deney(imiz) potansiyelin değerini açık bir şekilde gösterecektir." diye ekledi tasarımcılar.