3D Yazıcı ile Kendi Trompetinizi Kendiniz Yapabilirsiniz

3D baskı, yavaş bir şekilde fakat kesin olarak müzik endüstrisini de ele geçiriyormuş gibi görünüyor.
3D Yazıcı ile Kendi Trompetinizi Kendiniz Yapabilirsiniz.

Geçtiğimiz aylarda yüksek kaliteli klasik gitarlardan, Helmotz’un olağanüstü Harmonious Homebrew enstrümanına kadar çeşitli eğlenceli, etkili ve orijinal 3D yazıcılı müzik aletlerinin ortaya çıktığını gördük.

Fakat çoğu 3D yazıcılı müzik aleti temel olarak ses üretmek için geleneksel parçalar (örneğin gitar telleri ve amplifikatörü ya da bira şişeleri) ile birleştirilen 3D yazıcılı gövdeden oluşurken; mühendislik öğrencisi Daniel Olson tarafından geliştirilen yeni bir proje %100 3D yazılmıştır: Üç Valflı Trompet.

Yukarıdaki fotoğraflarda göreceğiniz gibi, bu Üç Valflı Trompet tamamen gerçek bir trompet gibi görünüyor ve hissediliyor ve Olson’un kendi Bach Stradivarius 37 modeline dayanıyor.

Halen Michigan Üniversitesi’nde öğrenci olan Oslon, bütün tasarımı MeshMixer ve SolidWorks kullanarak kendisi yarattı. Bunlar sonrasında MendelMax 2.0 kullanılarak ABS’deki 17 ayrı parçayla 3D yazılmıştır. Kim masaüstü bir FDM 3D yazıcı üzerinde faydalı bir şeyler yazamayacağını söyleyebilir ki?

Ayrıntıya inersek, ek olarak birkaç parçayı yeniden yapmak zorunda kalsa da bütün sürümü yazabilmek için filamentin yaklaşık 350 gramını kullandığını tahmin ediyor. Bu farklı parçalar sonradan 3 metal telin enklüzyonu ( açıkça bazı hareket eden parçalar da olduğu için) ile birleştirilmiştir. Bunu birleştirmek için; birkaç parçanın ( özellikle valflar) her şey bir araya getirilmeden önce biraz cilalanması ve zımparayla düzeltilmesi gerekse de, Oslon parçaları aseton ile boyadı.

“Bunu yapmak uzun ve zor bir süreç. Neredeyse tüm parçalar yazma görevi takibi gerektiriyor ve hatta bazıları daha çok şey gerektiriyor. Bu bir öğleden sonra ya da bir, iki, üç haftada yapabileceğiniz bir şey değil.” Diye ekledi Oslon.

Fakat herkesin aklındaki soru şu ki: Bu nasıl çalınıyor? Ve gerçek bir trompete nasıl benzetiliyor? Olson kendisi “ dürüst olmak gerekirse ses kalitesi ve çalınabilirliği oldukça kötü” sonucuna varmıştır. 

İlgili Resimler