3D Yazıcı Teknolojisi ile Üretilen Jet Motoru

Bu projeler havacılık ve savunma sanayi gibi üst seviye teknolojilerin kullanıldığı sektörlerde 3D yazıcıların seri parça üretimi konularında giderek öneminin artacağını gösteriyor.
3D Yazıcı Teknolojisi ile Üretilen Jet Motoru.

Avustralya’da Monash Üniversitesi’nden  araştırmacılar, CSIRO ve Deakin Üniversitesi ile birlikte 3D metal baskı teknolojisi (SLS) kullanarak bir jet motoru üretti. Yapılan açıklamaya göre bu çalışma ile birlikte ilk defa bir uçak motoru tüm parçalarıyla birlikte yazdırılmış oldu.

Üretilen motorun ilk olarak orijinal kompnentlerin tersine mühendislik tekniği ile tekrardan 3D katı modelleme ortamına aktarılmasıyl tekrardan üretime hazır hale getirildiği, araştırma ekibinin başında bulunan Monash merkezi müdürü Profesör Xinhua Wu tarafından açıklandı.

Bu proje ile, Monash Üniversitesi, Bilim ve Sanayi Bağış Fonundan (SIEF) bir yıllık finansman almayı başarmdı. Parçaların grift yapıda geometrilere sahip olmalarına rağmen, bütün üretim süreci sadece yaklaşık bir ay sürmüş. Önemli bileşenlerin tamamı metal lazer yazıcılar kullanılarak imal edilmiş. Yapılan bie diğer açıklamada da motor parçalarının yaklaşık iki yıl içinde gerçek koşullarda altında testlere tabi tutlacağı belirtildi. Bu projeler havacılık ve savunma sanayi gibi üst seviye teknolojilerin kullanıldığı sektörlerde 3D yazıcıların seri parça üretimi konularında giderek öneminin artacağını gösteriyor.