Abu Dhabi’den Araştırmacılar 3D Yazılmış hafif ‘Mimari Köpük’ Yapıları ile İlgili Patent Aldılar

Bu yeni teknoloji ortaya çıkması açısından çok yerinde bir zamanlama ile insanlığın hizmetine sunuldu; Masdar Enstitü’sünün Başkan Yardımcı’sı Dr. Steve Griffiths’e göre bu teknoloji çok yakın zamanda da birçok endüstride büyük bir öneme sahip olacak
Abu Dhabi’den Araştırmacılar 3D Yazılmış hafif  ‘Mimari Köpük’ Yapıları ile İlgili Patent Aldılar.

Abu Dhabi’den Araştırmacılar 3D Yazılmış hafif  ‘Mimari Köpük’ Yapıları ile İlgili Patent Aldılar  

Abu Dhabi Masdar Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, sanayidekullanılabilir 3D yazılmış ultra güçlü hafif mimari köpük  mazlemeler ile ilgii bir patente imza attılar. Bu malzemeler, metal, plastik ve kompozit malzemelerin varyasyonlarından meydana gelmekte. Sıradışı hücresel geometrileri sayesinde, bu 3D yazılmış yapılardan, havacılık, medikal ve otomotiv endüstrilerinde kullanıma uygun daha hafif ve daha güçlü parçalar imal edilebilecek. Yeni yapılar, muazzam termal, elektriksel ve mekanik özellikler gösterecek şekilde tasarlandılar.

Bu pratikte uygulanabiliği olan atılım, Dr. Rashid Abu Al-Rub  öncülüğündeki araştırma ekibi tarafından gerçekleştirildi. Takımın çalışması, aralarında “Composites Science and Technology” inde bulunduğu beş farklı teknoloji dergisinde yayımlandı ve şu sıralar patent uygulaması için hazır. Ayrıca, bu yapıların dayanıklılık ve hafiflik özelliklerine dayanılarak gelecekte enerji, su, petrol ve doğalgaz sanayi dallarında kullanımı güvenilir malzemeler olmaları beklenmekte. 

Profesör Abu Al-Rub'un yaptığı açıklamaya göre, oluşturdukları olağanüstü bu yapının sırrı, bu yapıda oluşturdukları 3D yazılmış iç yapılarında gizli. Eyfel kulesinin, çelik direk ve kirişlerle akıllıca tasarlanmış ve direnç ve denge sağlayan kafes yapısı baz alınarak bu çalışmada oluşturulan hücresel yapılarda muazzam bir dayanıma sahip olundu.  “Biz yeni malzemeler yaratmıyoruz. Bundan ziyade, var olan çelik ve plastik gibi malzemeleri  tekrardan özgün mimari yapılarda oluşturuyoruz ve bu sayede arzulanan sertlik, elektriksel iletkenlik ya da gözenekliliği %90 boşluk oranıy ile elde etmiş oluyoruz". Her biri farklı geometrilere sahip binlerce köpük yapısını oluşturmaya yönelik bilgisayar destekli çalışmalar hali hazırda devam etmekte.

Kullanılan bilgisayar yazılımları, araştırmacılara bir modeli oluştururken hedflenmiş olan özelliklere ulaşmaya yönelik en uygun geometrileri otomatik olarak oluşturabilmekte ve bu geometriler 3D yazım prosesi için hazır olarak sunulmaktadırlar.  

Doktora öğrencisi Oraib Al-Ketan’dan gelen bir diğer açıklamada ise porozite özelliği bilgisayar modellemesi ile kontrol edilebiliyor olsa bile, en mükemmel seçeneğe ulaşmak için gazlar ve sıvıların akış dağılımını kontrol etmek önemli. petrol ve doğalgaz operasyonlarında , deniz suyunu tuzdan arındırmada ve atık su arıtmada kullanılabilecek düzeyde olmaları için maksimum gaz akışı ve katalitik dönüştürme veriminin kontrol edilmesi gerekli.

Bu yeni teknoloji zamanlaması açısından tam da zamanında  insanlığın hizmetine sunuldu; Masdar Enstitü’sünün Başkan Yardımcı’sı Dr. Steve Griffiths’e  göre bu teknoloji çok yakın zamanda da birçok endüstride büyük bir öneme sahip olacak.