Artficial, ArtDNA isimli çevrimiçi 3D sanat platformunu piyasaya sürüyor

Müzeler, sanat koleksiyoncuları ve yardımseverlerle yapılan bir dizi işbirliği ile bir grup 3D yazıcı uzmanı, gelecekte sanat değerlendirmesi için kapıyı aralayacağını umduğu 3D veri tarama için bir veri tabanı olan "Art DNA" yı kurdu.
Artficial, ArtDNA isimli çevrimiçi 3D sanat platformunu piyasaya sürüyor.

3D taramalı genel ağ uygulaması, çeşitli telif hakkı ve özel mülkle ilgili yasal çatışmalar etrafında toplanan aksiliklerle ve aksaklıklarla karşılaşsa da organize(ve motive olan) kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen son gelişmeler, uygulamanın bazıları için müzelere ve özel sanat koleksiyonlarına girişin geleceği olan yasal bölgeye doğru ilerlemesine yardımcı olmuştur. 

Artficial ismi altında çalışan bu ekip; sanatı demokratikleştirme araştırmalarına, dünya genelinde en çok ziyaret edilen ve en önemli tarihsel ve kültürel alanların arasında olduğu düşünülen birçok müzenin içine kurulacak olan “teknoloji beşiği” adını verdikleri şeyi geliştirerek başladılar.

Bu alanlara giderken ziyaretçiler, her sergide ya da galeride bulunan sanat eserlerinin bir kopyasını alabilecek ve daha önce hiç yapmadıkları bir şekilde tarihi eserlerle etkileşimde bulunabilecekler. Örneğin; orijinal parçası çok uzaklarda bir camın arkasında seyredilirken, eski bir Amerikan yerlisi el aletinin bir kopyası alınabilir ve işbilim için yüzyıllar öncesine ait dikkate alınacak hususları hissetmek için tutulabilirdi.

Bugüne dek Artficial ekibi; 3D taranmış (ve 3D olarak modellenmiş) sanatları, birçok yıl yaşamış tarihi parçaları ve coğrafik oluşumları içeren geniş bir kütüphaneyi dijitaliz ediyordu. Bu kütüphane; klasik Yunan periyodundan Rönesans, İslam, Asya, Afrika ve Yahudi tarihi eserlerine kadar birçok Batı sanat modellerini içeriyor.

Şirket şimdi de evdeki kullanıcılara; müzelerdeki ve özel koleksiyonlardaki çeşitli boyutlar ve malzeme seçenekleriyle kişisel zevk, tarz ve isteklere uyacak şekilde yeniden üretilebilecek olan parçaları yapılandırma ve yeniden üretme imkanı sunan bir hizmet öneriyor. Ve bütün bunlar kopyanın son maliyeti hakkında gerçek zamanlı bilgileri edinirken oluyor.

Bugünlerde bu hizmet, her ikisi de birçok renkte mevcut olan lazer sinterlenmiş naylon(poliamit) ve iyileştirilmiş şeffaf reçineye basılmış kopyalar sunacak. Bunlara ek olarak, şirket yakın gelecekte alçılanmış ve düz metal 3D yazıcılı hizmetler sunmayı planlıyor.

Kendi 3D yazıcıları bulunanlar için, Authentise ile işbirliği vasıtasıyla Artficial Kütüphanesi direkt olarak kendi masaüstlerine aktarılabilecek. Authentise, NASA’nın Singularity Üniversitesi’nde kurulmuş ve ArtDNA temelli 3D modellerin güvenli ve ücretsiz dağıtımı için en gelişmiş sistemi geliştirmiştir. Kendi modellerinizi Authentise tasarım aktarma hizmetiyle kendiniz yazabilir ve kendi yazma sürecinizi takip etmek için en ileri teknolojili bilgisayar görüntüsüyle kullanıma hazır video kameraları kullanabilirsiniz. 

Hiçbir şey asla gerçek tarihi eseri bizzat yakından görmenin yerini almayacak olsa da gerçek şu ki herkes bu orijinal parçaları doğrudan görme deneyimini yaşayamayacak. Özel sanatları daha fazla demokratikleştirerek ve evlerdeki, okullardaki 3D yazıcılara aktarımına olanak sağlayarak, Artficial birçok insan için başka türlü gerçekleşmesi imkânsız olan yepyeni bir müzeye gitme deneyimi getirilmesine yardımcı olacaktir.

İlgili Resimler