CalTech'ten Akıllı Telefonlar İçin Yeni Built-in 3D Tarayıcı

Caltech araştırmacıları bugünlerde dahili 3D tarayıcılı akıllı telefonları kullanarak günlük yaşantımızı kayıt altına almanın diğer bir yolu üzerinde çalışıyorlar.
CalTech'ten Akıllı Telefonlar İçin Yeni Built-in 3D Tarayıcı.

Her yerde var olan akıllı telefon sayesinde dünyaya göz atabildiğimiz yeni bir objektife daha dönüştü. Telefonlarımızdan çekilen fotoğraflar ve videolar yaşantımızın günlük anı defterleridir.

Elektrik mühendisi Ali Hajimiri, kullanıcılara telefonlarıyla 3D görüntüleri tarayabilme imkanı sunacak olan yeni bir nanofotonik uyumlu görüntüleyici(NCI) geliştirmek için Caltech ekibine öncülük ediyor. 

Bir milimetre kareden daha küçük olan bir çip, bir nesneye lazer ışınlamak ve sonrasında geri yansıyan ışık dalgalarını analiz etmek için Işık Tespiti ve Ölçümü (LIDAR) teknolojisini kullanmaktadır. Bu küçük çiple toplanan veriyi kullanarak algılayıcı; daha karmaşık bir 3D görüntü vererek her piksel için genişlik, yükseklik ve derinlik bilgilerini sağlamaktadır. Bu çip; yansıyan dalgaların evresini, yoğunluğunu ve sıklığını analiz ettikçe her piksel çeşitli bilgi iplikleri içerir.

Tüm bu ipliklerin hep birlikte dokunması da -Hajimiri ve ekibine göre- orijinal nesnenin mikronlarıyla birebir olan detaylı bir 3D görüntü üretir. Caltech’in resmi bir tanımı şöyle: Eğer iki ışık dalgası evreuyumluysa bu dalgalar aynı sıklığa sahiptir ve ışık dalgalarının iniş-çıkışları tamamen birbiriyle hizalanmıştır. NCI’de nesne bu evreuyumlu ışıkla aydınlatılır. Daha sonra nesneden yansıyan ışık, çip üzerindeki “pikseller” olarak görev yapan ızgara kuplörleri(grating couplers) olarak adlandırılan detektörler tarafından toplanır ve her bir kuplör tarafından algılanan ışık 3D görüntüde bir pikseli temsil eder.

NCI çipi üzerinde nesnenin farklı noktalarından yansıyan ışığın evresi, sıklığı ve yoğunluğu saptanır ve bunlar hedef noktanın kesin mesafesinin belirlenmesi için kullanılır. Şimdiye kadar laboratuvar küçük resimleri yansıtmak için bu çipi kullanabildi fakat CalTech ekibi tarayıcının boyutunu ve umutla tarayıcının yansıtabildiği nesnelerin boyutlarını yükseltebilmeyi umuyor. 1

6 pikselin geçerli dizisi kolaylıkla düşük çözünürlüğe sahip bir tarayıcı için yeterli olacak yüz binlerce piksele yükseltilebilir diyor Hajimiri. Optics Express tarafından yayınlanan tüm çalışmayı buradan okuyabilirsiniz. Teknoloji mi? Çok yakında yanınızdaki bir akıllı telefona geliyor...