Dört yaşındaki duyma engelli çocuk 3d yazıcı sayesinde gerçek gibi olan protez kulaklara sahip oluyor

Dünyada yüzlerce yetişkin birey 3D yazılmış protezlerden yararlanabiliyorken, gerçekten nasıl hayat değiştirebilecek ve ek üretim sağlayabilecek olanları görebilmeye kurulu protezlere ihtiyacı olanlar gerçekte en genç nesildir.
Dört yaşındaki duyma engelli çocuk 3d yazıcı sayesinde gerçek gibi olan protez kulaklara sahip oluyor.

Deformiteye sahip olan yetişkinler bununla büyüdükleri için bunu kabul ederek yetişmişlerken, halen daha sayısı artmakta olan birçok genç çocuk; düşük maliyet, daha iyi materyal ve artan özelleştirilmiş çözüm kaynakları sayesinde durumlarına yardım bulabilirler. 

Fakat birçok sayıda 3D yazılmış protez kol ve el görmemize rağmen, 3D yazılmış kulaklar çok da yaygın değildir. Microtia ve Atresia adı verilen nadir rastlanan bir durum yüzünden, sağ kulağının tamamı olmadan (kulak kanalı da dahil) doğan Utah, USA doğumlu dört yaşındaki Tai Medina, tüm hayatı boyunca sağ kulağı ile duyamamanın yanı sıra fiziksel farklılıklara da uyum sağlamak zorundaydı.

Daha küçükken, Tai’nin ebeveynleri Tarra ve Ismael onun akranlarından geri kaldığını, bir kulağı duyabiliyor olsa da bunun yeterli olmadığının farkına vardılar. Tai’nin tekrar duyabilme serüvenine, bir kemik iletimli iletişim cihazı yerleştirerek başladılar.

Tai’nin emsalsiz durumu yüzünden, In-the-Ear iletişim cihazları işe yaramadı. Kemik iletimli iletişim cihazları, sağ kulağındaki duymayı tamamen düzeltemese de; Tai’nin etrafındakilerin daha iyi dengesini kurabilmesi için titretişimleri kulağın arkasına göndererek çalışır. Kemik iletimli iletişim cihazı konuşmasında yardımcı olmasına rağmen, Tai halen daha fiziksel bozukluğunun duygusal etkileri tarafından mağdur olmaktaydı. Özellikle de başkalarının kulağına bakmasından.

Oğullarının ilkokulda rahatsız edilmesini önleyebilmek için, Medinalar Tai’nin akranları ile daha iyi uyum içinde olabilmesini sağlamaya yardımcı hangi tür fiziksel implantlar kullanılabilir keşfetti. Öncesinde, Medinalar’a Tai’ye yeni protez bir kulak için var olan kulağın alınması gerektiği söylendi, fakat ameliyat genç ailenin Tai’nin önündeki tüm hayatını düşünerek pek de istekli olmadıkları olası riskler taşımaktaydı. Kanser hastalarını tedavide uzmanlaşmış, Salt Lake City, Utah’tan bir anaplastolojist Paul Tanner için bir el broşürünü aldıktan sonra, Medinalar yardım edip edemeyeceğini sormak için iletişime geçtiler.

Tanner ile tanıştıktan sonra; Tai’nin sağ kulağına takılabilecek, sol kulağı ile uyması için artistik bir biçimde boyanmış bir protez yapılabileceğine karar verildi; bu da Medinalar için büyük bir rahatlama demekti.

Protez kulağı yaratmak için Tanner; Tai’nin sol kulağını, ters dönmüş bir sağ kulak yaratabilmek için bir CT tarama kullandı ve yerel 3D yazıcısına gönderdi. Yazdırıldıktan sonra, Tai’nin sol kulağının aynı büyüklüğünde olması için yaptığı silikon bir kalıp için kullanması için Tanner’a geri gönderilmiştir. Kulak üretildikten sonra, Tanner takıldığı zaman doğal gözükmesi için Tai’nin sol kulağının renk tonuna eşdeğer biçimde boyamıştır.

Neyse ki; Medinalar, hem kemik iletimli iletişim cihazları ile Tai’nin işitmesini yeniden geliştirebiliyorlarken, aynı zamanda protez kulak ile akranları ile uyum sağlamasına, riskli ameliyatlara ihtiyaç duymadan yardımcı olabiliyorlardı. Her iki yıla bir sol kulağındaki değişim ve büyüme nedeniyle protez kulağını değiştirmek zorunda olsa da, Tai 3D teknolojileri sayesinde arkadaşları ile uyum sağlayabilmektedir.

İlgili Resimler