Dubai, Dünya’ nın İlk Tam Fonksiyonlu 3D Yazılmış Ofis Binasını İnşa Ediyor

Dubai'nin 3D baskı inşa yarışına giriyor olmasını beklemek hiç de şaşırtıcı değildir. Şimdiki hedefi ise, sadece 3D baskı teknolojisini kullanarak 750 metre kare büyüklüğünde fonksiyonel bir bina inşa etmektir.
Dubai, Dünya’ nın İlk Tam Fonksiyonlu 3D Yazılmış Ofis Binasını İnşa Ediyor.

Yenilikler dünyasında, yeni bir şeyi ilk başaran olmak çok önemli bir yer tutmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri bunu başkasından daha iyi anlayamaz. Körfez devletini oluşturan yedi Emirlik, sürekli olarak fantastik mimari ve teknoloji yeniliklerine ev sahipliği etmektedir - bunların arasında ünlü Palmiye Adası en önemli örnektir. Bu açıdan bakıldığında, en önemli iki Emirlik' ten biri olan Dubai'nin 3D baskı inşa yarışına giriyor olmasını beklemek hiç de şaşırtıcı değildir. Şimdiki hedefi ise, sadece 3D baskı teknolojisini kullanarak 750 metre kare büyüklüğünde fonksiyonel bir bina inşa etmektir.

Bu yüksek beklentili proje Dubai'de 'Geleceğin Müzesi' olarak bilinen yeni inovasyon projesinin ilk önemli girişimidir. Daha önceden bu proje Şeyh Muhammed tarafından başlatılmıştır. UAE Milli İnovasyon Komitesi Başkanı Muhammed Al Gergawi'ye göre; bu  3D baskı projesi Emirlikleri teknoloji, mimari ve tasarımın global merkezi yapma planının bir parçasıdır. 'En son teknolojileri, insanların hayatlarını kolaylaştırmak ve onlara daha iyi hizmet sunabilmek için kullanmayı istiyoruz. Bu proje bizim tüm inovasyon stratejimizin eğitimde, sağlıkta ve şehirlerde yeni çözüm ve tasarımlar yaratabilmesi için bir parçasıdır. 'Hedefimiz mutluluğu ve yaşayanlarımızın refahını artırabilmek ve dünyaya yeni gelişmeler için öncülük edebilmektir' demiştir Al Gergawi. Ayrıca bu işte bulunmanın ekonomik faydaları da bulunmaktadır.

Birçok 3D yazılmış bina projeleri yoldayken, bu Emirlik binası eşsiz olacak çünkü gerçekten kullanılabilecek; yakın gelecekte kalıcı müze inşa edilinceye değin Gelecek Müzesi'nin geçici merkezi olarak hizmet verecek. 'Bu proje bizim Dubai'deki liderlik vizyonumuzu yansıtmaktadır' diye eklemiştir Al Gergawi. 'Bu bina 3D baskı teknolojisinin etkinlik ve yaratıcılığının kanıtı olacaktır. Ki biz de bunun inşaat ve tasarım sektörlerini yeniden şekillendirmede önemli bir rol oynayacaktır. Bu gelişmeden de inovasyon ve 3D baskıda küresel bir merkez olarak yararlanmayı düşünüyoruz. Bu yenisi gelecek birçok adim için ilki olacaktır.'

Tahmin edebildiğiniz gibi, bu proje hala girişim aşamasında. Yaklaşık 750 metre karelik bir tasarımı hedeflemek demek, 60 metre uzunluğunda bir FDM makinesinin yanda toplanmış olması anlamına gelmektedir. Dahası, tüm inşaat parçalarının 3D yazılması gerekmektedir, bu da özellikle inşaatın farklı bölümleri için güçlendirilmiş beton, cam fiber güçlendirilmiş alçı taşı ve özel polimerler karışımı kullanmak demektir.

Dubai'nin Bakanlar Kurulu Başkanı gazetecilere bu binanın 3D baskı teknolojisi için etkinlik ve yaratıcılık kanıtı olacağını söylemiştir. Ayrıca yerel inşaat ve tasarım endüstrilerine de önemli bir katkıda bulunması beklenmektedir. Başarıyı garantilemek için, Dubai inovatörleri çoktan Winsun Global (Çin'de 3D baskı inşaatlarıyla bilinen), mimari ve mühendislik şirketleri Gensler, Thornton Thomasetti ve Syska Hennessy gibi hizmetlerin listesini çıkarmıştır.

Peki inşaatın kendisi nasıl olacak? Şöyle ki, bu 3D baskı yapısı 'Dubai'nin kalbinde' inşa edilmesi için tasarlanmış ve yoğun dönemlerde çok çeşitli kamu etkinlikleri için de kullanılması öngörülmüştür. Bu bina kendisi açık, esnek ve çoklu kullanım için tasarlanmıştır. Ayrıca küçük çapta bir tesis içi dijital üretim hizmeti ve 3D baskı teknolojisi hakkındaki bir sergi alanı olarak da kullanılabilecektir. Kısacası, Dubai yeni çok özel bir turizm merkezi kazanacak gibi görünmektedir.