Giyilebilir Teknolojiler: Kişiye Özel 3D Baskı Ayakkabılar

Giyilebilir, 3D baskılı kıyafetlerin gerçeğe dönüştürülmesi; aksesuarlar ile başlayan, şimdilerde eller ve ayaklara doğru ilerleyen ve nihayetinde tüm vücudu kaplayacak olan aşamalı olarak ilerleyen bir süreçtir.
Giyilebilir Teknolojiler: Kişiye Özel 3D Baskı Ayakkabılar.

Taban astarlarından sonra özel üretim 3D baskılı ayakkabılar da şimdilerde deneysel bir yenilikten gerçekten elde edilebilir bir şey olma yolunda hız kazanıyor, özellikle Feetz ve 3D Shoes gibi işletmecilerden gelen yeni açıklamalar ile birlikte gerçekleşti.

Manhattan’daki Nrml mağazasının kurucusu Nikky Kaufmann ile konuşurken -özel üretim 3D baskılı kulaklıklar oluşturma işinde- mağazasının isminden dolayı özel kıyafet ve aksesuar üretim fikrinin aslında ne kadar “normal” olduğunu açıkladı. Özel üretim giyilebilir ürünler tasarısı aslında tuhaf bir şey değil. her zaman bizim insanlık kültürümüzün bir parçası olmuştur: seri üretim hattı endüstriyel devriminden önce kıyafetlerin her parçası müşterilere özel olarak tasarlanıyordu.

Şimdi tüketiciler özel üretim eşyalara geri dönebilirler ama bu ürünleri daha çok miktarda herkes için erişilebilir yapabilen yeni yöntemlerle birlikte. Aynı zamanda Feetz ve 3D Shoes, yalnızca akıllı bir telefonla birkaç fotoğraf çekerek bir kişinin ayağının 3D taramasını elde etme ihtimalini sunmaları bakımından Nrml’in girişimini takip etmektedir. Fakat Nrml’in marka sloganı “hiçbirine uymayan bir boyut” iken, Feetz “7 milyar boyutu 1 olarak dünyadaki herkese sunduklarını” söylüyor. Altı çizilen şey her ikisinde de aynı: tamamen özel üretilmiş ürünler, hızlı ve ekonomik.

Kurucu ve CEO olan Lucy Beard; Starbucks’ta “özel üretim” kahve siparişi veriyorken, Silikon Vadisi Zynga’daki işinden ayrıldıktan sonra bu projeye başladı. Çalışma şekli çok basit: yalnızca Feetz’in akılllı telefonlardaki uygulamasıyla ayağınızın taramasını alıyorsunuz, ayakkabıyı online olarak isteye bağlı uyarlıyorsunuz ve yalnızca sizin için 3D yazılmış bir ürün elde ediyorsunuz. Şimdilerde Khosla Girişimleri öncülüğünde 1.25 milyon dolarlık çekirdek fonlarla birlikte Feetz, tüm bu özel ayakkabıları tüm bu özel ayaklara getirmek için yatırıma sahip. Yalnızca yerel, kadın odaklı girişim sermayesi firması olan The JumpFund tarafından fon kazanan Chattanooga-merkezli şirketi değil, aynı zamanda Feetz de yönetici kadrosunda eski Reebok CEO’su olan Uli Becker’e sahip.

Ayrıca ısmarlama ayakkabı piyasasını körükleyen şey farklı üretim seçenekleriyle kullanılacak olan ayak 3D taramalarının büyük bir veritabanını oluşturmaya daha fazla odaklanmış olan 3D Shoes’tur. 3D Shoes uygulaması sayesinde, yapmanız gereken tek şey ayaklarınızın farklı pozisyonlarda bir dizi fotoğrafını çekmek. Daha sonra size kusursuz bir şekilde uyan ayakkabı satın alabilmek için 3D Shoes e-ticaret platformuna yüklüyorsunuz. 3D Shoes da Feetz ayakkabılar ve Wiivv özel tabanlıkları da dahil olmak üzere birçok farklı ürünü birleştiriyor. Üstelik internet mağazası profesyonel olarak hizmet vermeyi düşünenler için 5.000 dolarlık özel bir ayak 3D tarayıcısı sunmaktadır ve şirket aynı zamanda kendi veritabanını oluşturmak için Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri genelinde okullara ve şirketlere giderek 1.000den fazla çalışan ve öğrencinin ayaklarını ücretsiz olarak 3D taramak amacıyla daha gelişmiş 25.000 dolarlık sistemi kullanıyor olacak.

“Özel tasarım ayakkabıları satın almak için bulutta ne kadar çok tarama olursa internetten satın alınmış ayakkabıların numara kaynaklı iadeleri o kadar az olacak.” diye belirtiyor 3D Shoes Kurucusu ve İş Geliştirme Müdürü Michael Mazzotta. “ Daha az iade, şirkete daha az masraf, tüketiciye daha az masraf ve çevreye de daha az zarar. Bulut için insanların ayaklarını tarayan tüm bu muhteşem şirketlerle birlikte, hepimiz hayatlarımızda yer alacak olan müthiş etkisini görebileceğimizi umuyorum; daha sağlıklı, mutlu ayaklara ve taramaya kolay ulaşımla büyüyen çocuklarınızı da düşünmenize gerek yok.”

Eğer 200 ile 500 arası ölçü değişikliği gösteren, 1000’den fazla öğrenci ya da çalışanın olduğu bir okul ya da şirket biliyorsanız-ya da hatta birbirine yakın çevrede iki okul/şirket-; 3D Shoes bütün bu ayakların her birinin verisini toplamak için bir tarama temin edecektir. Ve Feetz ve Wiivv tarafından sunulanlar gibi bu tür ürünlerle bağlantılı olarak pek çok özel üretim ayakkabısı yavaş yavaş oluşturuluyor.

Bu bir gecede gerçekleşecek bir şey değil, ancak özel üretim bir ayakkabıya sahip olmak yakında, vir kez daha, tamamen “normal” bir şey olacak.

İlgili Resimler