İlk 3D baskı gitar Hollanda’da bağış için açık artırmayla satıldı

Yalnızca birkaç yıl önce hayal edilemez olabilirdi fakat gitar gibi 3D yazılmış enstrümanlar yavaşça fakat kesin bir şekilde daha yaygın olmaya başlıyorlar.
İlk 3D baskı gitar Hollanda’da bağış için açık artırmayla satıldı.

Geleneksel olarak üretilen gitarlar kadar makul fiyatlı olmasalar da 3D yazıcı gitarlara tamamıyla yepyeni artistik bir boyut kazandırıyor. Gövdesini istediğimiz biçimde şekillendirebiliyorken, neden sprey boya ile boyayıp üzerine stickerlar yapıştıralım.

Daha önce vizyoner mekatronik tasarımcısı Olaf Diegel tarafından yaratılan bazı olağanüstü 3D yazılmış gitarlar gördük fakat geçen ay bir başka muhteşem gitar ortaya çıktı ve tasarımcısı Giovanni de Reus, gitar yapımcısı Eugen Wulff, yazılım şirketi SAS ve Hollandalı 3D yazıcı uzmanları Assembl3d arasındaki iş birliğiyle gerçekleştirildi.

Daha evvel duymayanlarımız için; 3FM Serious Request), devamlı farklı bir Hollanda şehrinde Noel’den önceki 6 gün boyunca gerçekleştirilen yılda bir defa yapılan bir bağış etkinliğidir. Bağış müzayedelerinin ciddiyeti bir yana, etkinlik süresince 3 ünlü DJ’i gönüllü olarak şehrin ana meydanına yerleştirilen Cam Ev’e (The Glas House) kilitliyor. Yalnızca içecekle beslenirken DJler kesintisiz ses ve video canlı yayınıyla günde 24 saat etkileşimli, konulu yayın sağlıyor. Para kaynakları istenen şarkının çalınması karşılığında bağışta bulunan ziyaretçilerden toplanıyor fakat çoğu insan müziğe aldırış etmeden yalnızca bağışta bulunuyor.

Elde edilen tüm birikim her yıl farklı bir amaca/probleme bağışlanır; 2014 yılındaki etkinlik savaş, cinsel şiddet mağduru kadınlar ve kız çocuklarına odaklanmıştır. Ve yıllar geçtikçe etkinlik oldukça başarılı olduğunu kanıtlamıştır; etkinlik sadece son 10 yılda 76,8 milyon dolar toplarken, 2012 yılında Hollanda nüfusunun yüzde 84’ü bu etkinliği desteklemiş ya da para bağışlamıştır.

Fakat Serious Project’in parçaları olarak açık artırmayla satılan tüm parçalar ve ünlü etkinliklerin arasında bu 3D yazılmış gitar –oldukça yenilenmiş Les Paul Gibson tasarımıyla göze çarpmakta olan- kesinlikle en orijinal parçadır. Açık gövde tasarımı; ‘Haarlem’in eski saat kulesinin çanları, şehrin şekli, Haarlem şehrinin silahı, Haarlem’de yaşamış dünyaca ünlü ressamlara (Frans Hals gibi) atfedilen ressam paleti ve birçok diğer referansı’ içeren Haarlem şehrine ve Serious Project etkinliğine birçok atıfta bulunmaktadır.

Assembl3d’nin arkasındaki ekibin 3ders.org’a açıkladığı kadarıyla, bu gitarın SLS 3D yazıcı kullanılarak naylon maddeye 3D yazılması onların 76 saatini almıştır. ‘Bu uzun bir süre gibi görünüyor fakat tasarımda kaç tane olağanüstü detay olduğunu fark ettiğinizde, herhangi başka bir üretim tekniğiyle benzer etkilere ulaşmanın imkansız olacağı çok açıktır’ demiştir Maarten Verkoren. Gitarın gövdesi önce demir tozuyla kaplanmış akabinde demir boya tabakasıyla tamamen doldurulmuş. Sonrasında tüm gövde paslanma işlemine başlamak için asit çözeltisiyle işlenmiş. ‘Bu bizim eski demir ve pas görüntüsüne nasıl ulaştığımızdır. Sonuç? Elektrik devrine dayanıyormuş gibi görünen çok özel bir elektro gitar’ demiştir Verkoren.

Bu gitar aynı zamanda içini görmenize izin veren bir gövdeye sahiptir; bununla birlikte sap kısmı, elektrik kabloları ve diğer parçalar açısından bütün gitarın nasıl bir araya getirildiğini görebilirsiniz.

Ama hikaye burada da bitmiyor; çünkü sıradaki adım gitarın halihazırda oldukça büyük olan değerinin artışıydı! Hollandalı çeşitli müzisyenlere ve gruplara bu gitarı çalma ve bu gitarın hayranları için daha cazip satışını yapma fırsatı verildi. Aşağıdaki görüntülerde bazılarını görebileceğiniz gibi (Hollandalı ünlü hareketler BLØF ve the Common Linnets’den), bu gitarı oldukça sevdiler. Söylentilere göre birçok sanatçı böylesine karmaşık ve gayet çalınabilir bir gitarın 3D yazılmış olabileceğine inanamıyor.

Ve etkinlik sonucunda, şanslı bir hayran bu göz kamaştırıcı gitar evini, tamamı son zamanlarda dünyanın savaşta zarar görmüş bölgelerinde cinsel tacize uğramış kız çocuklarının ve kadınların yaşamlarını iyileştirmek için kullanılan 5, 750 Euro’ya satın almıştır.

İlgili Resimler