Katmanlı İmalat Teknolojilerinde Bir Yenilik Daha “WirePrint”

“WirePrint” teknolojisi sayesinde ürünü değerlendirmek için baskı işleminin bitmesinin beklendiği süreyi baypas ederek anlık değerlendirmeler doğrultusunda değişiklikler yapılabilir ve kayda değer bir zaman tasarrufu sağlanır.
Katmanlı İmalat Teknolojilerinde Bir Yenilik Daha “WirePrint”.

Katmanlı İmalat Teknolojilerinde Bir Yenilik Daha “WirePrint”

Cornell Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının, çok kompleks ve grift 3D objelerin baskılarında optimizasyon ve tasarımlarında esneklik sağlanabilmesi doğrultusunda yaptıkları çalışmalar sonucunda ortaya, Dünya’da bir ilk olan “İnteraktif 3D Yazıcı” çıktı. İfadeden de anlaşıldığı üzere yazım işlemi sırasında yazıcıyı durdurup tasarımda optimizasyon ya da herhangibir değişiklik yapmak ve işleme kalınan yeren devam etmek mümkün. Bu sayede ürünü değerlendirmek için baskı işleminin bitmesinin beklendiği süreyi baypas ederek anlık değerlendirmeler doğrultusunda değişiklikler yapılabilir ve  kayda değer bir zaman tasarrufu sağlanır. 

“WirePrint” 3D katı modellemesi yapılmış objeyi, konvansiyonel FDM yazıcılarından farklı olarak geometrin yüzeylerini sıkı katmanlar yerine ince teller halinde oluşturuyor; bu çalışma şekli ile daha hızlı bir baskı olanağı sunuyor.  

5 eksende lineer hareket kapasitesine sahip olan cihazın baskı tablasının bulunduğu platform tam tur dönebiliyor.  

Ekstrüzyon işleminin gerçekleştiği nozul elemanına ek olarak kafa kısmındaki kesici takım sayesinde CNC makinalarında olduğu gibi kesme ve çıkatma kabiliyeti sunan cihazda hata düzeltme ve değiştirme işlemleri çok rahat yapılabilmekte.

Tam tur dönebilen baskı tablasının platforma tutunmasını sağlayan mıknatıslı sistem, kullanıcılara kalibrasyon zahmetine katlanmadan tablanın istendiği zaman çıkarılıp takımasına izin veriyor.

3D CAD modeli baskı işlemi sırasında üzerinde oynamalar yapılarak, güncel datalar makinaya gönderilip interaktif değişikliklere gidilebilir. Cihazın üretim tekniğinden kaynaklı sahip olduğu hız ile neredeyse 20 kat daha kısa sürelerde prototip elde etmek mümkün. Fakat sıkı katman yapısında olmayan ürünlerin, dayanım açısından hatrı sayılır özellikler sergilemelerini beklemek pek gerçekçi olamayacaktır.