Kolombiyalı Moda Tasarımı Öğrencisi “Ülkenin ilk 3D Baskı Giysisi”ni Üretti

İnsanlar daha önceden hayal bile edemekdileri şeylere 3D yazıcı teknoloji sayesinde ulaşabilirler. Gelecekte, çok daha fazla insan 3D yazıcılara erişebilecek ve kendi konsept ve tasarımlarını bu teknoloji ile birer gerçeğe dönüştürebilecek.
Kolombiyalı Moda Tasarımı Öğrencisi “Ülkenin ilk 3D Baskı Giysisi”ni Üretti.

Kolombiyalı Moda Tasarımı Öğrencisi “Ülkenin ilk 3D Basılmış Giysisi”ni Üretti

Medellín, Kolombiya’da bulunan Pontificia Bolivariana Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü mezunu Veronica Betancur Fernández, bitirme çalışması olarak başladığı 3D yazılmış elbise projesini tamamladı. Betancur'un bir ropörtajda ifade ettiği üzere, “ Projeme 3D yazıcı teknolojisini moda tasarımına uyarlama arzusu ile başladım. Benim yaptığım Kolombiya’daki ticari değeri olan ilk 3D yazılmış giysi projesidir.” Dört aylık bir sürece yayılmış olan projeye yine Medellín merkezli olan i3D 3D yazıcı teknolojileri firması sponsor oldu.

Projenin ilk aşamalarında, Betancur ABS (Akrilonitril Bütadiyen Sitiren), PLA (Polilaktik Asit), and TPU (Termoplastik Poliüretan) plastikleriyle denemeler yaptı. Betancur’un açıklamasına göre ABS sağlam, ve stabil, ayrıca yalnızca ısı uygulandığı zaman kolayca şekil alabiliyor, PLA biyouyumlu bir polyester, ve şekil değiştirmeye karşı daha dirençli. Sonuç olarak, Betancur, esneklik özelliklerinden dolayı FilaFlex plastiği ile çalışmayı tercih etti.

Giysinin yüzeyi Rhino 3D bilgisayar programında tasarlandı. Sahip olduğu bu yüzey tasarımı insan vücudunun dijitalize edilmiş formu üzerinden geliştirilmiştir. Betancur’un dikkat çektiği bir diğer nokta ise tasarımında doğadan ilham aldığı. Detayların sahip olduğu geometriler beynin kıvrımlı yapısını temsil etmekte ve bu yapı giysiye esneklik ve kullanıcı için yüksek hareket kabiliyeti sağlamakta.

Giysinin dijital tasarımı, 3D geometrik şekiller olarak oluşturulduktan sonra tekrardan bu parçaların 3D yazıcı filamanı kullanılarak birleştirilebileceği şekilde oluşturuldu. Betancur, tasarımının son halini elde edinceye kadar giysinin parçalarını değişik ebatlarda basarak boyutun esneklik ve kaliteye nasıl etki ettiğini gözlemledi ve ulaştığı sonuçlar doğrultusunda tasarımını sonuçlandırdı.

Betancur’un umudu, insanların böyle çalışmalar sayesinde mümkün olanı 3D yazıcı teknolojisi ile gerçekleştirmenin ne kadar ulaşılabilir olduğunu görebilmeleri ve moda tasarımı dışında da bütün tasarım dallarında sağladığı olanakların kullanılmasına yönelik bilincin artması. Betancur’a göre insanlar daha önceden hayal bile edemekdileri şeylere 3D yazıcı teknoloji sayesinde ulaşabilirler. Gelecekte, çok daha fazla insan 3D yazıcılara erişebilecek ve kendi konsept ve tasarımlarını bu teknoloji ile birer gerçeğe dönüştürebilecek.