Microsoft Yeni 3D Printing Dosya Formatlarını Tanıtıyor

Microsoft; bu yılın San Francisco'daki Build Konferansı'nda, Windows 10'da yeni 3D baskılı dosya formatına dair bilgi ortaya çıkaracağını duyurdu.
Microsoft Yeni 3D Printing Dosya Formatlarını Tanıtıyor.

Yazılım devi; güncel dosya formatlarının artık tarihinin geçtiğine ve CAD yazılımını zengin bilgi formatı üzerine 3D baskılı donanım ve yazılım ile ayarlayarak 3D baskının tam potansiyelini ortaya çıkarabileceklerine inanıyor. Aynı zamanda 2013 yılında Windows 8.1’in 3D baskıya yerli destek sağlayabileceğine dair duyurunun bir parçası olan Microsoft’un sahibi Gavin Gear tarafından yayınlanan bir postta, şirket güncel dosya formatlarının bilgi yoksunu olduklarını ve modern 3D yazıcıların kapasitelerine karşı koyamayacaklarını belirtti. “İnsanlar 3D baskı tarafından kullanılan temel teknolojilerdeki bazı esas kısıtlamalardan dolayı 3D Baskı ve Katmanlı Üretimin tam potansiyeline ulaşamıyor.” dedi Gear.

Gear; hâlihazırda 26 yaşındaki, renk ve dokuyu tanımlayamayan bir format olan STL örneğini veriyor. Bu arada bugünün düşük maliyetli, hobi düzeyindeki 3D yazıcıları bu tür formatlar kullanılarak tanımlanması zor ya da imkânsız olan nesneleri basabilir.

Şüphesiz ki var olan yazılım ve 3D baskıyla başarabileceklerimizi kısıtlayan donanım kapasiteleri arasında bir uyuşmazlık mevcut. Bu durumu düzeltmek için Microsoft, “insanları güçlendirecek, performansı maksimuma çıkaracak ve bu teknolojinin tam kapasitesini ortaya çıkaracak” yeni nesil bir dosya formatı düşünüyor.

Şirket şöyle devam ediyor: “Böyle bir format; CAD yazılımını, özellikle modern 3D baskının ihtiyaçlarını desteklemek üzere tasarlanmış olan daha zengin bilgi kaynaklı dosya formatı üzerine 3D baskı donanım ve yazılımını uyumlu hale getirmelidir”. Bu; mutlaka CAD uygulamasından doğruca baskı işlemine doğru bilgi alışverişini desteklemelidir ve modelin kesin ve doğru işlenmesine izin veren bir şekilde, yazılmış modelin tam bir tanımını içermelidir. Son olarak da pratik, anlaması kolay ve popüler uygulamalara ulaşmak için 3D baskı meraklılarına ve kullanıcılarına mümkün olan en geniş tabanda ulaşılabilir olmalıdır.

Yukarıdaki koşullar iddialı görünebiliyor olsa da; Microsoft, yakında çıkacak olan işletim sistemleri Windows 10’un bir parçası olarak piyasaya sürülecek yeni bir format yaratmak için bir endüstriyel şirketler birliğinin bir araya geldiğini söylüyor.

HP, bu birliğin bir üyesi olarak ilan edilmiştir fakat şimdiye kadar başka herhangi bir bağlantı adlandırılmamıştır. Şu anda tek yapabileceğimiz şey, Microsoft’un kendi ev sahipliğini yaptığı yılda bir düzenlenen bir geliştiriciler konferansı olan Build 2015’te açığa kavuşturulacak olan daha fazla bilgiyi beklemek.

Etkinlik 21 Nisan’dan 1 Mayıs’a kadar San Francisco’da gerçekleşecek ve yeni 3D baskılı dosya formatına ilişkin duyuru da 30 Nisan’da “Windows 10’da 3D Baskı Uygulamaları ve Hizmetleri Geliştirmek” isimli bir oturumda yapılacak.

Microsoft Windows 8.1’e yerli 3D yazıcı desteği ekleyerek 3D baskı endüstrisine yatırım yaptığını netleştirdi. Şimdi tamamen yeni bir dosya formatı geliştirmeye ön ayak olarak, bu ezber bozan teknolojinin tam potansiyelini ortaya çıkarmayı ve 3D baskıyı hâkim olan akımın içine daha fazla dâhil etmeyi üstleniyor. 

İlgili Resimler