NASA Sizi 3D Baskı ile Modellenmiş Vesta Astroidi'ni Keşfetmeye Davet Ediyor

Vesta Trek, kullanıcıların Vesta’nın yüzeyini 3D modeller yazdırmasını sağlamak için NASA’nın Şafak uzaygemisi keşiflerinden toplanan topoğrafik datayı kullanır. Uzayın sınırları genişledikçe, yeni keşifleri ve bilimsel bulguları toplumla paylaşma ihtiyacı da artmaktadır.
NASA Sizi 3D Baskı ile Modellenmiş Vesta Astroidi'ni Keşfetmeye Davet Ediyor.

Nasa artık gerçeklik hesaplamalarını kullanmada bir yabancı değil ve ,kamuya ve amatör bilim adamlarına ‘hiçbir insanın daha önce ayak basmadığı yerlere cesur bir şekilde gitmelerine’ izin vermektedir. NASA’nın son sürümü olan Vesta Trek, asteroitteki Ceres’ten sonraki ikinci en büyük obje olan Vesta’yı keşfeden ücretsiz, internet tabanlı bir uygulamadır.

1807’deki keşfinden sonra Vesta çoktan Dünya’da denenen bir geçmişe sahiptir. Dünya’dan görülebilen en parlak astroiddir ve milyarlar yıl önceside meydana gelen çarpmalar neticesinde, Vesta’nın yüzeyinden hoş bir parça Dünya’ya düşmüştür ve bu parça da howardite, ökriter ve diojenit meteorları olarak bilinmektedir. Bu nedenle, evet, Vesta öncesi Trek bir parça astroid barındırabilir. Fakat, ya tüm dünyayı ellerinde isterseniz ne olur?

Vesta Trek, kullanıcıların Vesta’nın yüzeyini 3D modeller yazdırmasını sağlamak için NASA’nın Şafak uzaygemisi keşiflerinden toplanan topoğrafik datayı kullanır. Öğrenciler ve uzay meraklıları, Dünya’dan 156 milyon mil uzaklıktaki bir asteroidin yüzeyine dokunabilirler. Vesta’nın yüzeyinin 3D topoğrafik haritasını yazabilmenin yanı sıra, kullanıcılar interaktif haritalar sayesinde asteroidi de keşfedebilirler.

Eşsiz data, yüzey özellikleri ve diametrelerinin derinliklerini ve yüksekliklerini ölçen araçların yanı sıra, jeoloji, mineraloji, elementsel oluşum incelemeleri sağlar. Kullanıcılar, asteroidin etrafında yollarını bulmak için standart oyun kontrollerini kullanırlarken, Vesta’nın yüzeyinde hızla yükseliyormuş gibi hissederler. “Hiçbir şey bir şeyi kendi gözlerinizle görmenize benzemez, fakat bu tip detaylı data görselleri ikinci en iyi şeydir. Vesta Trek’i bilim toplumu sakinlerine ve topluma sadece bir bilim aracı değil ayrıca sadece doğası gereği Vesta ve genel anlamda asteroidler hakkında daha derin bir anlamaya izin verecek üç boyutlu bir portal duyurmaktan korkuyoruz.’ diye açıklamıştır NASA Merkez Ofisi Bilim Katılımı ve Ortaklığı Başkanı Kristen Erikson.

Vesta Trek, NASA’nın Ay Haritalama ve Modelleme Projesi (LMMP) kapasitesini ay dışındaki başka bir astronomi nesnesinde kullanıldığı ilk uygulamadır. LMMP, geleneksel olarak kamuya ve bilim adamlarına ayımız hakkında çoklu roket ve araçlarla toplanmış data görselleri ve analizleri sağlamaktadır. Fakat şimdi, Vista Trek, LMPP’nin data araçlarını ve analizlerini başka gök cisimlerini benzer interaktif deneyim üretmede kullanmayı genişletmektedir.

NASA, Vesta Trek’le birlikte, LMMP’nin Güneş Sistemimizdeki diğer dünyalar için benzer uygulamalar geliştirdiğini onaylamıştır. Sıradaki aday da, Şafak uzaygemisinin şuanda keşfetmekte olduğu cüce gezegen Ceres olacaktır.