Öğrencilerin 3D Baskı Projeleri Beyaz Sarayı Salladı

Beyaz Saray'ın son yıllarda ortaya çıkan en iyi şeylerinden birinin STEM temelli öğrenim girişimlerindeki artış ve gelecek nesillerin Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik becerilerini öğrenmeleri için nasıl daha iyi ve yeterli olacağı üzerine odaklanılması olduğu inkar edilemez.
Öğrencilerin 3D Baskı Projeleri Beyaz Sarayı Salladı.

Beyaz Sarayın insanlara düşüncelerinin ne kadar değerli olduğunu göstermede yardımcı olduğu yolların arasında, Birleşik Devletler’in her köşesinden gelen öğrencilerin projelerini kutlamak amacıyla her yıl düzenlenen Bilim Fuarı’na ev sahipliği yapmak da yer alıyor. Bugün Başkan Obama 3. Beyaz Saray Bilim Fuarı’na ev sahipliği yapıyor ve geçtiğimiz yıl boyunca en iyi projelerin bazılarını birinci elden görmekle birlikte “yetersiz temsil edilen, yaratıcı ve STEM alanlarında üstün başarı göstermeye hazır olan” kızlara ve erkeklere yardım etmek amacıyla 240 milyon doların üzerinde yeni bir özel sektör fonu takdim edileceği de duyruluyor.

Toplamda, Obama’nın “Yenilik Yapmak İçin Eğitmek” kampanyasına tüm 50 eyalet çapında STEM programlarına çeşitli yardımlarda bulunmak amacıyla 1 milyar doların üzerinde finansal destek sağlanmış durumda. Elbette evlerde ve okullarda şimdiye kadar olduğundan daha yüksek olan 3D yazıcıya erişilebilirlik ile, en azından bugün sunulmakta olan iki proje katkı üretim teknolojisinden faydalanacak.

Beklenildiği gibi 3D baskıyı kullanan bu projelerin her ikisi de bugün 3D baskının en önemli faydalarından birini içeriyor: 3D yazılmış protezler ve diğer kolaylaştırıcı cihazların kullanımıyla yardıma ihtiyacı olanlara daha iyi hayat standartlarıyla yaşama imkanı sağlayan tasarımlar yaratmak. Bugün sunulacak olan projelerden biri Massachusetts’in NuVu Okulu’ndan geliyor.

NuVu Okulu, son zamanlarda en heyecan veren katkı üretimi temelli gelişmelerinden bazılarının seri üretiminden sorumlu olan 3D yazıcı dostu MIT Koleji’nin yanında yer alıyor. Projeleri için her ikisi de 16 yaşında olan NuVu öğrencileri Mohammed Sayed ve Kaitlin Reed, Sayed’in(ya da başka bir kullanıcının) tekerlekli sandalyenin tekerini eliyle çevirmesinden daha az bir kuvvetle tekerlekli sandalyeyi öne ve arkaya itmesini sağlayan ‘el kumandalı’ kol gücüyle çalışan bir parça tasarlayarak ve üreterek Sayed’in kendi tekerlekli sandalyesine bir 3D baskı geliştirmesi yaptılar.

Bu tasarım yalnızca tekerlekli sandalyelerinde kendilerini itmede zorluk çeken yüzlerce insana yardım etme kapasitesine sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda herhangi bir tekerlekli sandalyeye kolaylıkla eklenebilir ya da çıkarılabilir olma ve ekibin tasarımı açık kaynak tutmasının sayesinde özel tekerlekli sandalyeler için özelleştirilebilir olma özellikleri de mevcut. Sayed ve Reed ile birlikte; Bilim Fuarı sunucusu 18 aylık Derby köpek de kendi yeni ve yaratıcı, yürümekte zorlanırken ona ağırlık yapan deforme ön bacaklarla doğduktan sonra oynayabilmesini ve koşabilmesini sağlayan 3D yazıcılı protez bacaklarını gösterime sunacak.

3D baskıya odaklanan bir Güney Karolina şirketinde çalışan Tara Anderson’un köpeği Derby, tarandıktan ve fotoğraflandıktan sonra oluşturulan kendi özel üretim protezlerine sahipti. Veri daha sonradan en sonunda yeni ön bacakları olan 3D modeli oluşturmak için kullanıldı. Bugün, Derby yeni bacaklarını kullanarak her sabah 2 milin üzerinde mesafeyi koşuyor.

Bugün Bilim Fuarı’ında bulunan her proje ve yaratıcı ilgi odağı olmayı hak etse de; katkı üretiminden faydalanan projelerin bunu yalnızca bir teoriyi kanıtlamak için yapılmadıklarını-aslında yaşayan her şey için dünyayı daha iyi bir yer yapmaya yardımcı olmak için yapılıyor olduklarını görmek çok güzel.