Triatlon sporuna yeni başlıyorsunuz ve uygun bir bisiklet ayakkabısı almak bütçenizi mi zorluyor? İşte bu hikaye tam size göre..

3D yazılmış protezler son zamanlarda çokça ilgi çekerken, katkı maddesi üretiminde insan vücudu için özel üretimler oluşturmanın maliyetini düşürmede yardımcı olan çok sayıda farklı uygulama da bulunmaktadır.
Triatlon sporuna yeni başlıyorsunuz ve uygun bir bisiklet ayakkabısı almak bütçenizi mi zorluyor? İşte bu hikaye tam size göre...

Buna ek olarak çeşitli 3D modelleme yazılımları, baskıdan önce butona basmada gerçek anlamda boyutları ayarlamayı da kolaylaştırır. 3D yazıcı özel üretimlerini araştıran bir diğer kişi de Leo Connelly. Cambridge-Massachusetts’de NUVU Okulundan bir grup sınıf arkadaşıyla birlikte Connelly; özellikle koşu, yüzme ve bisiklet yarışmaları için yüzlerce dolar değerindeki en iyi kalite bisiklet ayakkabısı almakla ilgilenmeyecek olan yeni başlayan triatloncular için bir bisiklet ayakkabısı dış iskeleti geliştirdi.

3D baskılı ayakkabının diğer yararlarının arasında; saatler içerisinde üretilebilir, önceki koşu ayakkabılarının geniş ürün yelpazesine uyum sağlaması için ayarlanabilir, triatlon yarışı kızıştığında kolayca değiştirilebilir ve geleneksel bir bisiklet ayakkabısı giyme deneyimini maliyetinin çok altında sağlayabilir olması yer alıyor.

Connelly’e göre; bazı atletler hiçbir zaman bisiklet ayakkabısı satın almıyor çünkü daha fazla performans için ayakkabı değiştirmeye gerek duymuyorlar fakat onun 3D yazıcılı dış isleket tasarımı atletlerin böyle bir kararı hiç vermek zorunda kalmayacaklarını garantiliyor. Projelerine başlamak için Connelly ve ekibi atletik ayakkabıların kullanımını nasıl daha kolay yapabileceklerine dair beyin fırtınası yapıyorlardı.

Ekibin eskiden triatlonda bulmuş olan bir üyesi, zamana karşı yarışılan bir yarışta atletlerin bisikletten koşuya geçerken ayakkabı değiştirmede zorluk yaşadıklarını gördüğünü anımsadı. Bunu projeleri için belkemiği olarak kullanarak; ekip, kısa sürede bir atletin var olan koşu ayakkabısıyla bisiklet pedalları arasında muhteşem bir orta nokta olabilecek bir ayakkabı dış iskelet ‘kazağı’ keşfettiler.

Dış iskelet ayakkabı tasarımlarını yönlendiren bir diğer faktör ise ekibin 3D baskı için bütün tasarım güncellemelerin otomatik olarak yapılmasını ve atletlerin ayakkabı numaralarını kolaylıkla yazılıma yükleyebilmeleri için ek üretim sürecinin geliştirilmesini istemesiydi. Projeye bu doğrultuda yaklaşarak ekip ayakkabı dış iskeletin yalnızca bir kere 3D modelleyecek ve basit bir şekilde otomatik olarak kişiden kişiye değişen ölçülere göre yeniden boyutlandırılacaktı. Ayakkabı için en doğru tasarım doğrultusunu belirlemek için ekip, karton kullanarak ilk fiziksel prototiplerini geliştirirken eş zamanlı olarak Rhino’da çalıştı.

Daha sonra tasarımlarını etkileyen en büyük iki etmenin dış iskeletin var olan koşu ayakkabısına nasıl uyacağı ve ayakkabının bisiklet pedalına nasıl takılacağı olduğuna karar verildi. Bu tasarım faktörleri gerçekleştirilir gerçekleştirilmez ekip bu noktada ilk 3D baskılarını yapmaya karar verdiler. İlk 3D baskıları, bisiklet klipsiyle bağlantı ve cırt cırtlı şeritler için delikler içeren tasarım azimlerini yansıtsa da; 2D yazıcının inşa platformunun kısıtlamalarından dolayı dest yapmak için çok küçüktü. Bunu çözmek için ekip dış iskelet modelini yazılabilir iki ayrı parçaya ayırdı. “Başlangıçta yalnızca bir tanesini yazabiliyorduk ama bu bize yalnızca ayak uydurabilen değil, aynı zamanda gezilebilen, kullanılabilir, ayakkabı benzeri bir ürün yarattığımızı fark etmemiz için yeterliydi.” Diye ekledi Connelly.

Tasarım aynı zamanda gerçek bir bisiklet pedalına kilitlenebilme kapasitesine de sahipti ki bu 3D yazıcı için gerçekten etkileyici. Ancak ilk tekrarlamalarının aksine bu prototip büyük bir Rhino ölçme hatasına dayandığını kanıtladı. Ölçüm hatasının nerede meydana geldiğini belirler belirlemez, tek ihtiyaçları üçüncü ve son bir 3D baskı yapmaktı…

İlgili Resimler