3 Boyutlu Okul Yıllığı

3 Boyutlu yazdırılmış okul yıllığı görme engelli öğrencilere arkadaşlarının yüzlerini görme imkanı verdi.
3 Boyutlu Okul Yıllığı.

Hemen hergün Facebok sayesinde eski hayatımızdan ya da arkadaşlarımızdan enstantaneler karşımıza çıkıyor olsa da, kitaplıklarımızda duran klasik okul yıllığımız bizim için hala özelliğini korumaktadır. Bir şekilde bizi o eski güzel günlere bugün hiçbir dijital medyanın yapamadığı duyguları tattırarak götürür. Bu basılı medyaya özgü tanıdık bir his ya da kokudan mıdır bilinmez, çoğumuz yıllılarımızı elimize aldığımızda geçmişe doğru duygusal bir yolculuk yaparız…

Peki ya görme özürlü olanlar? Şüphe yok ki onlar bizler kadar hergün Facebook’ta boşa zaman kaybetmiyorlar… Fakat maalesef bizim kadar da o eski günlere ait görsellerin keyfine kolaylıkla varamıyorlar. Neyse ki,  küçük bir Koreli 3D baskı firması bunun için bir çözüm üretti: Hissedilebilir Okul Yıllığı. İçeriğinde her bir öğrencinin 3Boyutlu büstünün ve kabartma isminin yer aldığı yıllık görme engelli öğrencilerin ileriki yıllarda geçmişlerini dokunarak hatırlayabilecekleri bir medya olma amacı güdüyor.

Elbette şu anda tam olarak ticarileşmiş ve fazla yayılmış bir uygulama değil fakat insan ne kadar çok kişinin ilgisini çekebileceği konusunda fikir yürütebiliyor. Bu fikirden temelle, 3D TEK firması Seul Görme Engelliler Okulu ile işbirliğine giderek, bu seneki mezunlarına unutamayacakları bir mezuniyet günü yaşattı. Projeyi geliştiren 3D TEK firması yetkilileri: “ 3Boyutlu Okul Yıllığını 2000 öğrencinin mezuniyet gününde ilk kez tanıttık. Sadece öğrencilerden değil aynı zamanda velilerden ve katılımcılardan da projemiz üzerine çok büyük destek ve tasdik aldık. Bu yıllıklardan bir tane edinen her öğrenci bundan sonra gelecekte her istediğinde arkadaşlarının yüz hat ve detaylarını hatırlayabilecek.” Mezun olan her bir öğrenciye verilen bu yıllıkların duygusal bir tecrübe yaşatan harika bir hediye olduğunu düşünülüyor. 

Bu fikrin yaratıcısı 3D TEK firması çalışanları gördükleri ilgiden bir hayli memnunlar. Bu pilot projeyi yakın gelecekte bir iş modeli ile geliştirip yaygınlaştırmak istiyorlar. Aynı şekilde 3Boyutlu baskı teknolojisinin böyle bir pozitif haberde ana tema olmasından da çok memnunlar. 3D yazıcıların, engelli kişiler üzerinde bu ve bunun benzeri yaşam-geliştirici uygulamalara imkân ve mahal veriyor olması hepimiz için bir sevinç ve daha iyiye yönelik ümit kaynağı olmayı sürdürüyor.

 

 

İlgili Resimler