3D Baskılı Modeller Kullanılarak Nasıl Diş Telleri Yerleştirilir?

ABD, Kansas Eyaleti, Wichita kentindeki Dillehay Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, hastalarına diş teli takabilmenin daha iyi bir yoluna ihtiyaç duymaktaydı.
3D Baskılı Modeller Kullanılarak Nasıl Diş Telleri Yerleştirilir?.

Laboratuara bir ULTRA® 3SP® Ortho dahil edilmesinin ardından, ortodontist makineyi kuran teknisyenleri laboratuarın dolaylı bağlama için bu makineyi kullanmayı planladığı konusunda bilgilendirdi.

Dolaylı bağlama; laboratuar teknisyenlerinin diş tellerini geleneksel olarak alçıdan yapılan bir model üzerine yerleştirmesi işlemidir. Plastik ısıl şekillendirme materyalinin diş tellerini çevrelediği sırada oluşan bir model ile birlikte diş tellerini içeren plastik bir sabitleyici oluşturmak için bir ısıl şekillendirme ünitesi kullanılmaktadır. Laboratuar teknisyenleri bu plastiği kesecekler ve modeli sabitleyiciden ayıracaklardır. Temiz sabitleyici üzerinde ayrılan braketleri alacaktır. Sonrasında laboratuar diş tellerine yapıştırıcıyı ekleyecek ve hasta, sabitleyiciyi ağzının içine yerleştirecektir. Bu, diş tellerinin minimum hatayla dişlere yerleşmesini sağlamaktadır.

Dillehay, daha az malzeme harcanarak yapılan uzun ömürlü dental yapıların faydalarıyla birlikte artan doğruluk ve kolay taramayı referans göstererek bu işlemi tamamlamak için 3D baskılı modeller kullanmak istedi. Laboratuar, rakiplerin 3D baskılı ortodonti modellerini kullanarak braketleri dolaylı olarak başarılı bir şekilde bağlayamadı. Diş telleri, ısıl şekillendirme materyalleri çıkarılırken modele yapışık kalacaktı. Modeli materyalden ayırma girişimi ise modelin kırılmasıyla, işe yaramayacak hale gelmesiyle ve sabitleyicinin de kullanım dışı olmasıyla sonuçlanmıştır. Laboratuar birçok farklı 3D yazıcı teknolojisi kullanırken bu problemle karşılaşmıştır.

Ancak laboratuar EnvisionTEC tarafından üretilen ortodontik 3D baskı sistemini kullanarak başarıya ulaşmıştır. Laboratuar, 3D baskılı modelleri kullanarak dolaylı bağlama işleminde ABS 3SP White kullanmış ve ayırmada onlara yardımcı olan ULTRA 3SP Ortho makineleri tarafından erişilen pürüzsüz yüzeye güvenmektedir.

Dillehay şöyle diyor: “3SP Ortho, var olan diğer yazıcı 3B yazıcı sistenlerinin üzerinde bir avantaj sağlamıştır... Bir işlemin üstesinden gelmemiz gerekiyordu. Test ettikten sonra dolaylı bağlama yöntemini modellerimiz üzerinde uygulayabildik. Ortodontist bunun ortodonti alanında bir dönüm noktası olduğunu düşünüyor çünkü biz dolaylı bağlamayı [3D baskılı] modeller üzerinde bu kolaylıkla başarabilenler arasında ilkiz ya da başarabilenler çok az insanın arasında yer alıyoruz. “