3D Printer Kalp ve Damar hastalıklarında Kullanılmaya Başlandı

3D Printerlar ile üretilmiş sensörler kalp ve damar hastalıklarını araştırma ve cerrahisini geliştirmede kullanılmaya başlandı. Tıp alanında faaliyet gösteren araştırmacılar katmanlı üretim teknolojilerini adapte ettikçe hemen her hafta 3D printerların sağlık alanında yeni bir uygulaması ortaya çıkıyor.
3D Printer Kalp ve Damar hastalıklarında Kullanılmaya Başlandı.

Bildiğiniz üzere şimdiye kadar; uzuv protezleri ve kulak kıkırdağı, 3D printer ile üretilmiş kemikler, kafatası parçaları ve dental implantlar dahil her şeyi gördük. Bundan sonra özellikle yumuşak doku uygulamaları üzerine yapılacak bir çok uygulamaya şahit olacağız gibi görünüyor.

En son olarak, Kanada Western Ontario üniversitesinden araştırmacılar insan kalbinin aktivitelerini izleyen ve raporlayan 3D printerlar ile yazdırılmış bir uygulama geliştirdiler. Dr. Robert Sobot yönetiminde ve Kyle G. Fricke tarafından geliştirilen, yaklaşık 2,5 cm3 ebatında ve 4 gram ağırlığında uzaktan erişimli implant sistemi, entegre kan basıncı sensörleri ve kalp-damar basınç sensörlerini ihtiva etmektedir.

Bu implant vasıtasıyla toplanan verilerin Röntgen ve MRI metodlarıyla toplananlardan daha doğru olduğu saptandı. Benzer şekilde vucut içerisinde seyahat edebilen bio-sensörler yine aynı 3D printer lar yardımıyla üretildiler. Bay Fricke’nin bu sensörleri o kadar küçükler ki; laboratuvar ortamında bir denek farenin sol kalp kapakçığına kolaylıkla yerleştirilebildi.

3d printer cerrahi uygulamalar

Hali hazırda varolan sistemler, kalp aktivitelerini harici manyetik taramalarla yapabilmekteler. Fakat bu sistemler hasta üzerinde bir elektrik alanı oluşturmakta ve haricen takılmış sensörler vasıtasıyla very toplamaktalar. Bubların aksine, Bay Fircke’nin 3D printer lar ile yapılmış sisteminde, istenen tüm veriler kablosuz ve manyetik Alana ihtiyaç duymadan çaışabilmekte, bu da hem hasta hem de tıp personeli açısından daha elverişli bir çözüm olabilmektedir.

“3D yazıcılar ile polycarbonate-ISO ve farklı metal alaşımlı bio-uyumlu bir çok malzeme bu sensörlerin üretiminde kullanılabilir. Şu anda tek eksiğmiz sisteme enerji sağlayan pilin bu şekilde üretilmemiş olması. Yakın gelecekte tüm sistemi 3D printer lar ile üretebilmeyi planlıyoruz” diyor Bay Fricke.

Bay Fricke’nin tıp alanına yaptığı bu önemli katkı, diğer kalp ve damar sağlığı üzerine faaliyet gösteren ve 3 boyutlu yazıcı ve 3D scanner teknolojilerini kullanan diğer uzmanlara kendi araştırmalarında faydalanmak üzere yeni bir perspektif katacak gibi görünüyor.