3D yazıcı NEMO’yu bulur ve açık deniz keşfini genişletir

James Cameron’un Abbys filmini izleyen ve okyanuslarımızın derinliğinde yaşayan canlılara hayret etmiş olan herkes derin denizaltı keşifleri ile bağlantılı tehlikeleri kavramış demektir.
3D yazıcı NEMO’yu bulur ve açık deniz keşfini genişletir.

Bu derinliklerdeki tehlikeli basınç, insan keşiflerini imkânsız yapmasa bile inanılmaz tehlikeli ve pahalı yapar. Daha derinlerdeki okyanus bölgelerini keşfetmek ROV’ler (uzaktan kontrol edilen araştırıcı) ile daha mümkün hale gelmektedir ve bu ROV’lerin maliyeti 3D yazıcı teknolojisi sayesinde düşmektedir.

Hydro Teknolojilerinin genel müdürü Corey Jaskloski’ye göre, açık deniz keşfini daha ucuz ve erişilebilir yapmak eski çağ tarihini keşfetmek için yeni olanaklar sağlayacaktır. Kıtaların ve su kütlelerinin yer değiştirmesi ile arkeolojik alanları uzun süre inceleyebileceğiz. Daha ucuz UROVS’lerin (sualtında uzaktan kontrol edilen araştırıcılar) yeni türler keşfetmemizde bize yardımcı olacağını düşünmektedir. Aynı zamanda birçok dalgıcın yaşadığı düşünülen sualtı mağaralarında güvenlik çerçevesinde yapılan araştırmaya da katkıda bulunacaklarına inanmaktadır. Katkı madde imal eden bir şirket olan Solid Concepts ve Colorado Devlet Üniversitesi (CSU) ile çalışarak Jasklovski ve ekibi hayli umut vadeden bir UROV olan NEMO’yu (Birimsel Deniz Araştırmaları Gözlemcisi) geliştirdi. “Şu anki UROVları satın alabilmekte güçlük çeken birçok arkeoloji ekibi var.” diyor Jasklovski. “Bu ekipler keşif için alanlara bile güçlükle seyahat ediyorlar.

Eğer biz UROV’ları daha erişilebilir, ucuz, taşınabilir ve kolaylıkla yinelenebilir yapabilirsek-ve doğru insanlara ulaştırırsak- işte o zaman hayatta inanılmaz keşifler yapabiliriz.” NEMO’nun gövdesi, termoplastik ABS katmanını katmanın üzerine koyarak 3D yazıcı Bileşimli Yığma’yı (Fused Deposition Modeling, FDM) kullandı. Kontrol yüzeyi, bir CO2 lazerinin toz halindeki bir naylon yatağını katman üzerine katman olacak şekilde katılaştırdığı bir Lazer Sinterleme (Selective Laser Sintering, SLS) işlemini kullandı. UROV’un her iki ucu için şeffaf burun konileri, silikon bir kalıp kullanılarak üretandan dökülerek yapılan Stereo-Litografi (SLA) ana modeli kullanılarak yapılmıştır. İşlem daha fazla makine işlemlerini ortadan kaldırarak, her bir parçanın burun konilerine direkt olarak dökülmesine izin verdi. Bu işlem ayrıca imalat masrafını azaltacak olan bir soft alet kullandı. Aracın tüm ‘thruster’lar ve servolar dış kalkana monte edilmiştir. ‘Thruster’lar ve servolar uzaktan kontrol edilen bir hava aracı için deneyim edilebileceği üzere aynı şekilde çalışırlar.

Ancak, NEMO su altında çalışır, havada çalışmaz, bu yüzden UROV daha çok güç gerektirir. Bu güç gereksinimi, Jaskloski’nin ilk olarak Cameron’nun ‘Abbys’ filminin yapımına dayanan belgesel olan ‘Abyss’in Hayaleti’nde kullanmak için geliştirdiği basınç toleranslı Lityum Polimer bataryası tarafından sağlanmıştır. Jaskloski’nin takımı için önde gelen mühendislerden Michael Hake; ‘Yüzeyden güç alan eski UROVlar 120 metre uzunluğunda, yarım inç çapında ve katı çelikten oluşan-muazzam bir ağırlıkta kablolar gerektirirdi’ demiştir. NEMO hala yüzeye bağlanmıştır, fakat sadece iletişim için fiber optik kablolarla bağlıdır.

Bu ağırlık tasarrufu, artırtılmış verimliliği ve çevikliği sağlar. Hake ayrıca UROV’un montajının kolaylığına da vurgu yapar; ‘Bu hoş, montajı kolay bir pakettir. Servolar ve ‘thruster’lar tamamen NEMO’nun dış kabuğuna direkt olarak bağlanır, bu da parça ve manuel montaj sayısını önemli derecede azaltır.’ Geleneksel UROV’ların aksine, NEMO dizayn edilebilir, 3D baskısı alınabilir ve birkaç haftaya hazır olabilir. ‘Eğer her şey makinalar ile veya kalıp ile bir seferlik veya iki seferlik dizayn özgürlüğü olmadan yapılmak zorunda olsaydı, bu mümkün olmazdı.’ Demiştir Jaskolski. ‘Bu aylar sürecek bir makine ile işlemeye ve yüzlerce binlerce dolara dönüşebilirdi.’ NEMO’nun test edilmesine yönelik planlar çok yakında yükselti ve ısının dekompresyon hastalığını kesin bir risk yaptığı Colorado’nun Dağ Gölleri’nde olacaktır.

NEMO, keşfe çıktığı yerlerden kolayca örnek toplayabilir ve bunları görsel olarak belgeleyebilir. Analitik testler NEMO'nun 190 metre derinliklerdeki basınca dayanabileceğini önerirler, fakat elektronik ekipmana yönelik risk, bu derinliklere dalmasına engel olur. Birçok scuba dalgıcı 40 metreye kadar rahatça dalabilirken, NEMO 60 metre bir derinliğe dayanabilecektir, bu da birçok usta scuba dalgıcının kaçındığı derinliklerdir.

İlgili Resimler