Anahtarınız mı kırıldı? 3D yazıcı ile kendinize yeni bir tane yapın

Olmaz bir zamanda anahtarınız mı kırıldı? Sorun değil, 3D yazıcı çözümü ile anahtarını tasarla ve yazdır.
Anahtarınız mı kırıldı? 3D yazıcı ile kendinize yeni bir tane yapın.

Smith Allen stüdyosunun arkasındaki kreatif duo bu problem için bir 3D yazıcı çözümü üzerinde çalışıyor, yani teoride bir daha anahtar kırılacak diye endişelenmenize gerek kalmayacak. Basitçe tasarla ve yenisini 3D yazdır. 3D yazıcının potansiyel eşsiz üretimini bu uygulama ile görebilirsiniz.

Arabanızın tek kopya anahtarı kırıldı, yola park ettiniz ve işe gideceksiniz. Ne yapabilirsiniz? Araba çilingirini arayabilir veya arabanizi satıcıya götürebilirsiniz. Fakat bunlar pahalı ve zaman alıcı şeyler. Bunun  daha iyi bir yolu var.

Bu nedenle de bu anahtarı ’21. Yüzyılda’; bedava Fusion360 bulut-tabanlı 3D modelleme platformunu (ücretsiz ulaşım sağlamak için hayran olarak kaydolunuz) kullanarak yeni bir kopya tasarlamak amacıyla geliştirmek için çalıştılar. Şimdi bu; bu projenin herkes için olmayabileceği için, daha yüksek doğrulukta bir yazıcıyla (anahtarın uyması gerekmektedir sonuçta) biraz da modelleme gerektirecektir. Smith/Allen Stratasy’den Objet Connex 500’e dayanmaktadırlar, fakat bunlar da ucuz değildir. Alternatif olarak, anahtar tasarımınızı yabancılarla paylaşmak anlamına gelebilir ama Shapeways’i deneyebilirsiniz. Belki de en rahatlatıcı düşünce değildir?

Yine de, süreçleri ilginçtir. Başta anahtarın tamamının detaylarını ve profilini düzgün bir şekilde yakalayabilmesi için bir sürü fotoğraf çekerler. Bunu yapmak için ‘Anahtarı yere koyun ve olabildiğince düz tutmaya çalışın. Işığı olabildiğince düz tutmaya çalışın. Fotoğrafları gerektiğini düşündüğünüzden biraz daha uzaktan çekin, onları uzaktan çekmek demek profilin ‘daha düz’ gözükeceği anlamına gelir. Görüntü daha düz oldukça, daha doğru bir iz çıkacaktır.’

Bir çift kaliperle tüm detayları eklemek için bazı geniş ölçüm çalışması yapmanız gerekmesine rağmen, bu fotoğraflar Fusion 360 yazılımındaki temel çalışma alanınız olarak kullanılabilir. Kısacası, bu birkaç adım gerektirmektedir: ‘Kaliperleri anahtarların uzunluk ve genişliğini ölçmek için kullanın. Önce bir taslak çizin, sonra da anahtarın kendi ölçülerinde bir dikdörtgen çizin. Anahtarların en kalın noktalarını ölçün ve taslağı bu volümden geçiriniz.’

Sonrasında da, kaliperlerle ölçerek ve 2D taslaklarına kaydederek tüm yivleri tek tek eklemeniz gerekmektedir. Lütfen Smith/Allen‘ın kapsamlı rehberi Instructables’i kontrol ediniz, fakat süreç tamamen anahtarınızın kendi şekline dayanacaktır. Tüm bu süreç çok zaman alıcı olabilir, bu nedenle lütfen farkında olunuz. Ayrıca tüm detayları doğru yapabilmek için birçok kez tekrarlamanız gerekebilir.

Ancak, tatmin edici bir seviyeye ulaştığınızda, tasarımınızı STL dosyası olarak kaydedip yazıcınızdan 3D olarak basabilirsiniz. Hatırlatmak gerekirse, anahtarlar genelde çok fazla güce ve kullanıma maruz kalır, bu nedenle olabilecek en güçlü filament olduğundan emin olunuz. Ayrıca, onu ilk olarak çok da önemli olmayan bir kilitte denediğinizden emin olun, çünkü tüm çabanıza rağmen anahtar kolayca kırılabilir.

İlgili Resimler