Çin savaş gemileri 3D yazıcıları denize taşıyor

3D yazıcılar savaş silahları haline mi geliyor? Her ne kadar kamuoyunca bilinen 3D yazıcılı silah hikâyelerine baktığınızda öyle olduğunu düşünebilseniz de, pek sayılmaz. Bunun yerine, bugünlerde 3D yazıcılı askeri amaçlı testler Çin’de gerçekleşiyor.
Çin savaş gemileri 3D yazıcıları denize taşıyor.

Özellikle sayısı bilinmeyen bir grup Çin Deniz Kuvvetleri savaş gemisi söylentilere bakılırsa çoktan 3D yazıcı ile donatılmış.

Öyleyse bu kalitesine bakmaksızın çok sayıda silah ya da mermi üretmek için kullanılmaktan ziyade savaş gemilerinin içinde askeri mühendisler tarafından kullanılıyor olmak dünya çapında en geniş kapsamda askeri amaçlı test etmeyi ilgilendiriyor. Bunun karşılığında, savaş durumunda küçük tamirat uygulamalarında ve bir geminin savaş verimliliğinin korunmasında büyük role sahip olan savaş gemileri onarım atölyeleri şimdilerde bu son derece esnek imalat teknolojisine ulaşıma sahip.

Fikir şu ki bu teknoloji askeri mühendislerin deniz üzerindeyken bile gerekli herhangi bir parçayı hızlıca tamir etmelerini, üretmelerini ve değiştirmelerini sağlayacak. Bu; nadir görülen işlev bozukluklarının askeri görevleri tehlikeye atmasına gerek kalmayacakken, onların artık gemiyi bozulan herhangi bir parçanın değiştirilecek parçalarıyla doldurmak zorunda kalmayacakları anlamına geliyor. Çin savaş gemileri bilgisayarlar, kalıp dökme teçhizatları, kalıp makineleri, 3D yazıcılar ve aynı zamanda alüminyum alaşımı ve ek imalat için gerekli olan diğer metal malzemelerle donatılır. Tüm yedek parçaların 3D tasarım dosyaları önceden bilgisayara yüklenir. Bunun savaş zamanlarında geminin hayatta kalma olasılığını büyük oranda arttırması gerekir-ya da ordu yetkilileri öyle umuyor.

Çin 2001’den bu yana 3D yazıcılı ordu kapasitelerine öncülük etmektedir. Çin hava taşıtlarının parçaları çoktan 3D yazıcı teknolojisi kullanılarak tasarlanmıştır. J-15 taşıyıcı esaslı avcı uçağında çalışan askeri tasarımcı Sun Cong muhabirlere 3D yazıcı teknolojisinin aynı zamanda eğitim uçuşlarında hava aracının onarımında kullanıldığını söyledi. Hatta ordu yetkilileri 3D yazıcı teknolojisini silahlı kuvvetler savunma sisteminin bünyesine de dâhil edileceğini belirtti.

Sadece uygulamalı pratik 3D yazıcının savaş bölgesinde zarar görmüş gemileri onarma kapasitesine sahip olup olmadığını gösterecekken, bu teknoloji hâlihazırda bazı pratik başarılara sahip. Geçen hafta, bir gemi limana girdiği sırada bu isimsiz geminin aktarma dişlilerinin dişleri koptu ve yenisi geminin mikro-işlem atölyesinde hızlı ve başarılı bir şekilde üretildi. Çin askeri medyası aynı zamanda Aden Körfezi yolunda başka bir geminin, Harbin, dizel motorundaki mil yatağının onarıma ihtiyacı olduğunu bildirdi. Sonuç olarak 052D Destroy tipi gemi okyanusun ortasında çalışan bir motor olmadan bırakılmış fakat mühendis ekibi hızla kalıp gibi oturan bir başka mil yatağı yazdırdı. Bu örnekler 3D yazıcının bu yüzden çok iyi bir zaman, para ve hatta potansiyel olarak hayat kurtaran teknoloji olabileceğini gösteriyor. Geleneksel imalat teknikleri kadar kesin, hızlı ya da düşük maliyetli olmasa da tehlikeli bir savaş alanında harika olabilir. 3D yazıcılar savaşa gidebilir mi?

İlgili Resimler