EnvisionTEC 3D Bio-Plotter ile Kadınlarda Kısırlığa Çare

Araştırmacılar "EnvisionTEC 3D Bio-plotter” kullanarak, dikkatlice 3D baskı iskeletleri, hormon üreten hücreleri destekleyen tamamen jelatin esaslı malzemeden oluşturdular (ayrıca yumurta üretimi, yumurtalıkların kadındaki temel işlevi kadınlık hormonları östrojen ve progesteron üretimini de destekleyen)
EnvisionTEC 3D Bio-Plotter ile Kadınlarda Kısırlığa Çare.

EnvisionTEC 3D Bio-Plotter ile Kadınlarda Kısırlığa Çare

Northwestern Üniversitesi’nden bilim insanları, kanser sonucu ya da doğuştan yetersiz  yumurtalık fonksiyonu sonucu kısırlık problemi yaşayan kadınlarda, kısırlık ve hormon fonksiyonlarını düzenleyebilecek  3D baskı ovaryum implantlar geliştirdiler.  

Araştırmacılar 3D baskı yumurtalıkları, orijinal yumurtalıkları alınmış fareler üzerinde test ettiler  ve sürecin devamında farelerin ovulasyon ve doğurganlık yeteneğini tekrardan sergileyebildiklerini gördüler. Bu deney kendi alanında folikül sağlığı ve gelişmi açısıdan destekleyici 3D baskı yapıların mümkün olduğunu gösteren bir ilk oldu.

Tüm insanların %12 den daha fazlası kısırlık geçirmekte. Çoğunlukla kadınlarda kısırlık ovaryumlardaki yumurta üretim fonksiyonlarındaki bozukluklardan kaynaklanmakta.

Bilhassa, kemoterapi ya da diğer radyasyon tedavileri uygulanmış kadınlar ya da doğuştan gelişimsel bozukluklara sahip olanlar kısırlıkla sonuçlanan hormon yetmezliği, ve hatta ergenliğe girememe gibi problemler yaşamaktalar.

Buna alternatif bir diğer seçenek olan  hidrojeller gibi biyomalzemelerin kullanımını içeren ve “nakletme işlevini optimize etmeye yönelik gelişmiş tasarım” temelli yöntem de mevcut. Ancak  Northwestern araştırmacılarına göre bu yöntem kalıcı olamamakta.

Endokrinolojistler takımı bundan dolayı esnek işleme takım tasarımı ile istenilen iskelet yapısını oluşturmaya yönelik 3D biyoyazıcı teknolojisine yöneldiler, 3D baskı yapay yumurtalıklar uzun süreli doğurganlık ve hormon sağlığının idame ettirilmesi seçenekleri için uygun görünmekte.

Araştırmacılar "EnvisionTEC 3D Bio-plotter” kullanarak, dikkatlice 3D baskı iskeletleri, hormon üreten hücreleri destekleyen tamamen  jelatin esaslı malzemeden oluşturdular (ayrıca yumurta üretimi, yumurtalıkların kadındaki temel işlevi kadınlık hormonları östrojen ve progesteron üretimini de destekleyen)

Bu ovaryumları test etmek için, araştırmacılar yaşayan bir fareden yumurtalıklarını aldılar ve bunların yerine 3D baskı yumurtalıkları implante ettiler. Nakledilen yumurtalıklar farelerin kendi hormonal döngülerinde restore edilerek adapte oldular.  Araştırmacıların sonradan rapor ettiklerine göre iki ya da daha fazla iskelet ile birl araya gelen foliküller % 82.8 oranında hayatta kalabilmekteler, ve foliküller sekiz gün kadar uzun bir süre 3D baskı jelatin iskeletlerde bozulmadan durabilmekteler.

Sonuç olarak, 3D baskı iskelet yapısı dışarıdan herhangibir uyaran ve katkı olmadan kan damarlarının oluşumu ve gelişimini desteklemiştir.

Laronda"Biz bu insana yönelik uygulamayı 3D basılabilir skalada halihazırda insanlarda kullanılmakta olan malzemeler ile geliştirdik. Umudumuz bir gün kanser tedavisinden dolayı etkilenmiş ya da doğuştan gelen ovaryum işlev bozukluğuna sahip kadınlarda kısırlık ve hormon fonksiyonlarının tamamen restore edilmesi.”  açıklamasında bulundu.