Evinizde Kendi Mini-Strati Otomobilinizi Kendiniz Üretin

Bu haftanın ücretsiz 3Boyutlu baskı veri dosyası Local Motors firmasının tasarım mühendisi Nestor Lianos tarafından paylaşıldı.
Evinizde Kendi Mini-Strati Otomobilinizi Kendiniz Üretin.

Söz konusu model gerçek Strati modelinin 10’ da 1 ‘i büyüklüğünde. Daha önce orijinal Strati modeli İtalyan otomobil tasarımcısı Michele Anoehe tarafından geçtiğimiz Haziran ayında paylaşılmış ve Uluslararası Üretim Teknolojileri Fuarında ( International Manufacturing Technologies Show) 3D yazıcılar tarafından üretilmişti.

Strati fikrinin arkasında aslında çok önemli bir üretim problemine çözüm arayışı yatmakta: Yepyeni bir tasarım ortaya çıkarırıken masrafları nasıl en düşük seyiyede tutabilirsiniz? Örneğin, bir otomobil gibi, bir çok farklı üretim teknolojileri kullanılarak yapılan binlerce farklı parçanın bir ana gövde üzerinde birleştirilmesi çok pahalıya mal olabiliyor.

Konuya maliyet mühendisliği perspektifinden bakarsak, birlikte üretilebilen parça sayısı ne kadar çok artarsa montaj ve servis maliyetleri o denli düşecektir gerçeğini ararız. Amerika’da bulunan Oak Ridge Ulusal Laboratuvarının eklemeli ve eksiltmeli hibrit üretim teknolojisi sayesinde bu problemin önemli ölçüde aşılabileceği gözler önüne serildi. Direkt Dijital İmalat ( Direct Ddigital Manufacturing) adı verilen bu hibrit teknolojide bir ana ekstrüder büyük temel parçaları 3Boyutlu yazdırırken, hassas takım ucu ise ince detayları talaş kaldırarak oluşturmaktadır. Böylelikle, kullanıcılar bir parçanın veri dosyasını istedikleri gibi manipule edebilirler ve kısa zamanda farklı tasarım değişikliklerini deneyebilirler.

Benzer şekilde sizde, kullanarak bu mini-Strati otomobili Skethfab üzerinden ücretsiz indirebilir evinizdeki 3D printerınızı kullanarak üretebilirsiniz. Mr. Ilanos bir de kullanıcılara yardımcı olması açısından bir video yayınladı. Bu videoda kendi mini-Strati otomobilinizi nasıl 3D yazdırabileceğiniz ve nasıl montaj yapabileceğiniz konularında birçok ipuçları bulunmakta. Tek ihtiyacınız olan şey bir 3B yazıcı, ekteki video ve dosyaları indireceğiniz Sketchfab sayfası.

Hadi kolay gelsin!

İlgili model sayfası için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz;

https://sketchfab.com/models/9f1a348e275944d79950c67459cc9104