Hollanda'lı Orthoproof Firması Ortodontik Apareyler için EnvisionTEC 3SP Sistemlerini Kullanıyor

3Boyutlu baskı teknolojisi dental uygulamalarda bir çok apareyin ürün geliştirme aşamasında inanılmaz değerli bir öğe haline gelmektedir. Bunun en iyi örneği ise, Hollandalı Ortodontik aparey üreticisi Orthoproof, ortodontik kalıp ve apareyler üretmek için iki EnvisionTEC ULTRA 3SP serisi 3Boyutlu yazıcılarını kullanan şirkettir.
Hollanda'lı Orthoproof Firması Ortodontik Apareyler için EnvisionTEC 3SP Sistemlerini Kullanıyor.

Hollanda'lı Orthoproof friması Ortodontik Apareyler için EnvisionTEC 3SP Sistemlerini Kullanıyor

3Boyutlu baskı teknolojisi dental uygulamalarda bir çok apareyin ürün geliştirme aşamasında inanılmaz değerli bir öğe haline gelmektedir. Bunun en iyi örneği ise, Hollandalı Ortodontik aparey üreticisi Orthoproof,  ortodontik kalıp ve apareyler üretmek için iki EnvisionTEC ULTRA 3SP serisi 3Boyutlu yazıcılarını kullanan şirkettir. 

3Boyutlu baskı sadece bir kaç on yıl öncesinde imkansız olduğu düşünülen imalat yolları sağlamaktadır. 1980’lerin sonlarına doğru ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra 3D baskı sadece çok hassas prototip yapmak için kullanılabilirdi. Ancak, 3D yazıcıların ve materyallerin geçtiğimiz yıllarda evrilmesi, cihazların sayısında ciddi bir artışla sonuçlanan gelişmiş bir teknolojiye neden olmuştur. Bugün, 3D baskı genellikle kalıp ve alet ve kimi durumlarda da son üretim aşamasının geliştirmesinde kullanılmaktadır.

Orthoproof firmasından Roelant Seijge şöyle demiştir:  “Bu 3D baskının tek başına geldiği yerdir, çünkü dişlerin fiziksel modellerini üretmedeki geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında daha iyi sonuçları çok daha hızlı çıkarmaktadır.” 

EnvisionTEC firmasının müşteri tabanı 3D yazıcılarla yeni iş modelleri ve çalışma yolları bulmuş birçok sanayi sektörü öncülerini de içermektedir. Bunun gibi organizasyonlardan biri olan Othoproof yedi yıl önce Ortholab yan şirketi olarak kurulmuştur. Ortholab insan dişlerini kontrol eden altı büyük Hollandalı ortodontik ‘ekipman’ sağlayan tedarikçilerden birisidir. Orthoproof’un kurulmasından önce 3D Dijital Teknolojiyi tanıtımı ile beraber, Ortholab’in süreçleri iş gücü yoğunluklu ve zaman kaybettiriciydi ve bu meseleleri yenice ortaya çıkan ‘dijital’ tekniklerin çözebileceğine inanıldı. Sonuç Orthoproof’tu ve Ortholab’ın sahibinin oğlu ve müdürü olan Roelant Seijger tarafından yapabildikleri şu şekilde açıklanmıştır: ‘Şimdi iki özel 3D hizmeti sunmaktayız- tarama ve yazdırma. Öncelikle Ortholab aracılığıyla aldığımız dişleri 3D tarıyoruz. Bunlar kesinlikle gerçek diş değiller fakat alginattan yapılmış kopyalarıdır – negatif diye de adlandırılırlar. Orthoproof uzmanların tüm açılardan bakmasını sağlayan 3D modellerini üretmek için kopyaları tarar. Bilgi somut olmamasına rağmen, tarama datası bir iyileştirme planı oluşturmak için yeterlidir. Dişlerin dijital temsili ayrıca örneğin mesafelerin ölçülmesini kolaylaştırmak gibi bilgilere daha kolay ulaşım sağlar. Dahası, uzmanlar yakından takip etmek ve devam eden gelişmeye ulaşmak ve depo gereksinimlerini azaltmak amacıyla hazır bir şekilde hard diske bilgiyi kolayca kopyalayabilirler. 

Kimi ortodontik tedaviler için, dişin fiziksel bir modelini üretmek gereklidir. Dijital teknikleri ortaya çıkarmadan önce, dişçi veya ortodontist pozitif denen alçıdan kendi orijinal şekline döndürmek için bir döküm kalıbı kullanarak alginat modeli ‘şekle girebilir’ yapmak zorundadırlar. Otrhoproof’taki tarama sistemi bir CT tarayıcısı kullanmaktadır.  

Seijger’in söylediği gibi: ‘ Bu lazer tarayıcıdan daha pahalı görünebilir ve böyle bir tarayıcının satın alınması ve bakımı gerçekten maliyetlidir, fakat bir CT tarayıcısının faydaları çok dikkat çekicidir – en önemli farkı hızıdır ve diğer parçaların gölgesinde kalmamıştır. Bu nedenle aslında tek bir seferde doğru bir şekilde bir şekli dijital hale getirebilirsiniz ve bunu farklı şekilleri bir araya koysanız bile aynı sonucu verecektir. Lazer tarama ile, farklı nesneler birbirini örter ve daima farklı açılardan çok fazla tarama yapmanız gerekir. CT tarayıcısı ile ise biz yaklaşık günde 200 tarama yapabiliyoruz ve bu pahalı tarayıcı çok faydalıdır. 

Orthoproof’un sunduğu diğer bir hizmetse ve yaklaşık iki yıldır yapılmaktadır, dişlerin fiziksel kopyalarıdır. Seijger’e göre, diş tedavisi için örneğin diş teli gibi ‘araç’ yapımında dijital model uygun değildir. Bu araç hala geleneksel yollardan elle yapılmaktadır ve dişin gerçek ve somut bir kopyasına ihtiyaç duymaktadır, yani aracın gerçek dişe tam olarak uymasını sağlamak için çalışan bir modele ihtiyaç vardır. Bu da tam olarak 3D baskının kendisi olarak geldiği yerdir, çünkü geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında fiziksel modeller yaratmak daha hızlı ve iyi sonuçlar vermektedir. Biz şu anda günde yaklaşık 25 tam set diş üretmekteyiz alt ve üst çene ayrı ayrı tarandığı için 50 baskı ya denk gelmektedir. Bu uygulama için, iki tane birbirinin aynı EnvisionTEC RC31 materyali standartlarında EnvisionTEC Ultra 3SP yazıcısı kullanıyoruz. Bu sistemler ihtiyacımız olan daha iyi doğruluk ve güvenilirliği sağlamaktadırlar. 

Orijinal olarak, ikinci yazıcıyı daima güvenilebilir sonuçlar alabilmek için satın aldık, yani bir acil durum yedeği idi. Ancak, bu yazıcıyı şuanda üretim artığı için düzenli olarak ve sürekli kullanıyoruz. Genellikle yaklaşık 2.5 saat alan 8 diş seti aynı anda basılır. Baskıların sayısı düzenli olarak arttığı için, Orthoproof şuanda ihtiyacı karşılayabilmek için iki tane daha EnvisionTEC 3D yazıcısı almayı düşünmektedir.

“ Bu uygulama için, iki tane birbirinin aynı EnvisionTEC RC31 materyali standartlarında EnvisionTEC Ultra 3SP yazıcısı kullanıyoruz. Bu sistemler ihtiyacımız olan daha iyi doğruluk ve güvenilirliği sağlamaktadırlar.’ diye ekliyor Roelant Seijge

Seijger şöyle sonlandırıyor konuşmasını: ‘ Olasılıklar fırsatlarla beraber her zaman çoğalmaktadır. Mümkün olduğunca kısa bir sürede diş düzeltme için araçların final ürününü EnvisionTEC makinalarında yazdırmak istiyoruz, bu da basılmış çalışan modeli gereksiz yapacaktır. Doğrudan veya değil, diş sektöründe 3D baskı seramik materyalin 3D baskısına ilgide bir artış bulunmaktadır. ‘ 3D baskının ortodonti ve dişçiliği bir araya getireceğini beklemektedir.

Yazının orijinal (İngilizce) sayfasına buradan ulaşabilirisiniz:

http://envisiontec.com/resources/case-studies/envisiontec-3d-printers-support-orthodontic-application/