MANAV, Hindistan’ın ilk 3D yazdırılan humanoid robotu IIT Mumbai TechFest 2015’te tanıtıldı

Bazen masaüstü yazıcınızda yeniden oluşturulabilen basit 3D baskılı robotlarla karşılaşabiliriz, bunlar da bir veya iki basit işlevlerle ve kimi güzel ışık ayarları ile oluşabilir.
MANAV, Hindistan’ın ilk 3D yazdırılan humanoid robotu IIT Mumbai TechFest 2015’te tanıtıldı.

Fakat MANAV, Hindistan’ın ilk 3D baskılı robotudur ve tamamen farklı bir ligdedir.

Bu iki fit uzunluğundaki robot Mumbai’deki IIT 2015 Tech Fest Toplantısı’nda gösterilmiştir, ve bir çok insan davranışını taklit edebilmektedir. Mesela; amuda kalkmak, şınav çekmek veya bir futbol topuna vurmak gibi birçok atletik işlevi gösterebilmektedir. Hatta ‘insanlardan daha iyi dans ettiği’ belirtilmiştir. İnsansı doğası onun camera gözleri ve kulaklık gibi kulaklarında da ön plana çıkmaktadır, bu da temel komutları almasını sağlamaktadır.

Bu ilginç küçük robot, Mumbai’deki Hindistan Teknoloji Enstitüsü Robot ve Araştırma Başkanı Diwakar Vaish tarafından geliştirilmiştir. Hareketleri 21 küçük servosun eklenmesi ile mümkün kılınmıştır, hepsi de 3D baskılı yerlerinde paketlenmiştir. Toplamda, MANAV 2 kilogram gelmektedir.

Diwakar Vaish küçük robotun eğitimsel amaçlarla tasarlandığını, takımının ayrıca ticari bir girişimde de bulunacaklarını basına duyurmuştur. Robotun yakın gelecekte Rs.1.5 ve 2.5 lahk a satın alınabileceğini beklemektedirler (bu da yaklaşık 2500 dolar ve 4000 dolar arasında karşılık gelmektedir), ki bu da diğer ticari robotlardan çok daha ucuz olduğunu belirtmiştir. Bu fiyat için müşteriler geniş çapta bir kişiselleştirme talebinde bulunabileceklerdir, her ne kadar dahası ilerleyen aşamalarda ortaya çıkacak olsa da.

MANAV’ı birleştirmesi, 3D baskısını alması ve onu tamamen tasarlaması Vaish’in A-SET Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nde iki ayını almıştır. Hindistan medyasına söylediği gibi, Hindistanlı bilim adamlarının daha ilerlemiş robotsal potansiyeli keşfedeceğini ummaktadır: ‘MANAV, robot alanındaki sınrları keşfetmek için araştırmacılara biçilmez kaftandır.’ Ayrıca MANAV’ı yakın gelecekte 3D baskılı otonom bir şekilde futbol oynayan tam bir robotlar takımı prototipi geliştirmesinde kullanmayı amaçladığını belirtmiştir.

Bu ilginç 3d baskılı robotlar teknoloji toplantısının son gününde gösterilmiştir, ve Tech Fest’in öne çıkanlarından biri olarak kabul edilmiştir.