Sahillerin temizliği 3D yazıcılı mobil robotlara emanet edilecek

Tam otomatik bir mobil '3Boyutlu yazıcılı robot' olan Dr.Recare, aşırı kirlenmiş okyanusların ve sahile yakın yerlerin büyüyen çevresel problemine çözüm olabilir.
Sahillerin temizliği 3D yazıcılı mobil robotlara emanet edilecek.

Kaza ile oluşan petrol sızması hikâyeleri her yıl yayın araçlarının da eklenmesiyle, kuşların kalın siyah yapışkanlarla kaplanması, uçamamaları veya kıyıya vuran ölü balıklar ile tamamlanmaktadır.

Fakat büyük petrol şirketleri dünyanın en güzel plajlarının aşırı derecede dolmasında tek suçlu değildir-çoğu zaman bunun suçlusu biz insanlarız- tatilcilerdir, particilerdir, veya hatta plastik şişelerini yakınlardaki çöp kutularına atmak yerine yere atmayı tercih eden romantik sahil yürüyüşüne çıkan çiftlerdir.

Doğal Kaynakları Koruma Konseyi’ne göre; deniz kirliliğinin %80’i kara kaynaklıdır; bunların çoğunu da plastikler oluşturmaktadır. Bu insan yapımı materyaller, çevreye ve vahşi yaşama ciddi sonuçlara sebep olabilir- birçok deniz canlısı plastikteki zehirli kimyasal ve toksinlere maruz kaldığı için ve gıda sandıkları maddelerden boğuldukları için ölmektedir. Sahil kirliliğinin göz estetiğini bozması gibi basit bir gerçeği bahsetmeye gerek bile olmadan, sahildeki manzaranızın atık izmaritlerle bozulması, yürürken atıklara basmamaya çalışmak kadar rahatsız edici olamaz. İdeal olarak, insanlar basit olarak plastik atığının herkese zararı olduğunu, bunları satın almalarının kendilerine zararlı olduğunu ve bunları tüketme alışkanlıklarının yanlışlığını anlamayacaktır.

Fakat, bu problemler kısa sürede baş göstermeyecek gibi olduğundan, tasarımcı Mingyu Jeong, daha teknoloji odaklı bir çözüm bulmuştur. Cevaplar Dr. Recare’ye dayanmaktadır. Gerçek bir mobil ‘doktor’ olmadığı için, Dr. Recare’nin amacı, gezegeni kurtarmak olmasa da, her seferinde bir plajı kurtarmak üzerinedir. Otomatik 3D yazıcı mobil robotu, kumu ayıklayabilen ve plastik atıkları tespit edebilen optik ve akustik sensorlar ile donatılmıştır. Ayrıca bunlar var olan geri dönüşüm kutularını tespit edebilir ve kuvvetli mekanik kollarını kullanarak bu kutulardan ek plastikleri toplayabilir. Toplanan atıklar filament içersinde eritilir.

Sonrasında, entegre 3D yazıcısı kullanılarak, filament otomatik olarak geçişi yapılır ve plajlarda çok trafikli bölgelere yerleştirilen yepyeni bir geri dönüşüm kutusu halinde basılır, bu da insanları insanları okyanusları büyük bir çöp olarak görmektense gerçekten bu kutuları kullanmaya teşvik eder. Dr.Recare’nin kutusu hem çöplerin biriktirilmesi ve eritilmesi hem de 3D yazıcı işlemi için kullanılır. Bir kerede altı adet geri dönüşüm kutusunu tutabilir. Elbette çevresel olarak yönlendirilmiş olan robotsal MD hala kavramsal bir evredir ve tasarımcı Mingyu Jeong, Dr. Recare’nin hem ücret hem de enerji olarak verimli olduğunu-aslında kendisi daha çok çevre kirliliği yaratan, çöp toplamak için tasarlanan bir robota sahip olmadığını- kanıtlamak zorundadır. Buna ek olarak, Dr. Recare yalnızca çözümün bir parçasıdır.

Yukarıda da bahsedildiği gibi, bu en nihayetinde biz insanların hatalarımızı fark etmemize, plastiği aşırı kullanmayı ve ilk yere çöp atmayı bırakmamıza bağlıdır. Ancak aynı zamanda bu kavram dünya genelinde oldukça sıradan bir soruna dikkat çekmek için 3D yazıcıyı kullanır. Bilakis, 3D yazıcının çevre kirliliğine bakışımızı nasıl değiştirebileceğine ve nasıl insanları bir robota güvenmek yerine kendi çöplerini toplamaya teşvik ettiğine müthiş bir örnektir. Yaşam kalitemizi ve gezegenimizi iyileştirmeye yönelik çalışan her proje geliştirilmeye değerdir. Her geçen an doktorlar hayat kurtarıyor. Yeterli yatırım ve destekle Dr. Decare bizi kendimizden çok iyi bir şekilde koruyabilir.

İlgili Resimler