Uzayda üretilen ilk lokma anahtarı NASA tarafından 3D printer ile yazdırıldı

Uluslararası Uzay İstasyonu kumandanı Barry Wilmore bir somun anahtarına ihtiyaç duyunca, 3D yazıcıyla yazılması için NASA, anahtarın kendisini göndermektense dijital dosyasını gönderdi.
Uzayda üretilen ilk lokma anahtarı NASA tarafından 3D printer ile yazdırıldı.

NASA’nin ilk 3D yazıcısı Made In Space isimli girişim firması tarafından, hayati bazı parçaların uzay istasyonunda imal edilebilmesi ihtimalini araştırmak amacıyla geliştirildi. NASA astranotu ve Expediation 42 kumandanı  Bary Wilmore 17 Kasım’da ZeroG isimli 3D printer ı kurdu ve kalibrasyon için test yazımını gerçekleştirdi. 24 Kasım’ da ise dünya kontrol merkezi uzayda ilk kez 3D baskı ile üretilecek parçanın dijital verisini gönderdi: ekstrüder gövdesinin ön parçası. Şimdiye kadar uzayda 21 adet parça 3D printer ile üretildi.

nasa 3d printer

Son olarak Abry Wilmore bir ayarlı somun anahtarına ihtiyaç duyduğunu dile getirince, Made In Space, bu ihtiyaca uygun bir lokma anahtarı tasarladı. Made In Space firmasının kurucusu Mike Chen konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada ” ISS Komutanı Barry Wilmore’un böyle bir lokma anahtarına ihtiyacı olduğunu telsiz konuşmaları arasında duyduktan sonra, hemen uygun bir tane tasarlamaya giriştik ve ilgili CAD dosyasını bir uzay roketinin götürebileceğinden bile daha hızlı kendisine gönderdik.” dedi. “Bu işlem insanlık tarihinde ilk kez dünyada tasarlanıp dijital olarak uzaya gönderilerek gerçekten astronotların bir ihtiyacını karşılayacak olan bir el aleti olma özelliğini taşımakta. Diğer bir önemi ise daha önceden planlanmış ve ilk kez dünya üzerinden başka bir yerde üretilmesi planlanmış 21 test parçasının ilave en önemli sonlandırma ürünü oldu.” şeklinde devam etti.

3d üretilen lokma takımı

3D Yazıcı ile yazdırılan bu test parçaları 3D baskı sürecinin uzun sureli yer çekimsiz ortamda etkilerini araştırmak ve bu tespitler üzerine ileride tamamen uzayda üretilmesi planlanan objelerin dayanım performanslarını modellemek için kullanılacaklar. Uluslararası Uzay İstasyonunda 3D Yazıcı, bu düşük maliyetli deneyler ile hızlı tasarım güncellemelerine, ve istasyon görevlilerinin ihtiyaç duyabilecekleri el aletleri yada değiştirilmesi gereken bozuk parçaların üretimi için kullanılmasında kullanılmaya devam edecek gibi görünüyor.