İşitme cihazları, duyma zorluğu yaşayan bireylerin işitmekte zorlandığı veya hiç işitemediği sesleri uygun bir biçimde yükselterek onların duyabilmesini sağlayan elektronik aletlerdir. Gelişmiş teknolojiye sahip işitme cihazları mikrofon, yükseltici ve hoparlörden oluşan, içinde yazılım barındıran bir bilgisayar sistemi olarak düşünülebilir.
Geleneksel yöntemlerle üretilen işitme cihazları kalıpla üretilir. Hasta kulak kalıbını takamayabilir veya zorlayarak kalıbı kulak kanalına oturtsa bile bir süre sonra kulak kanalında ve kulak kepçesinde ağrı, hatta travmatik deformasyona sebep olabilir. Deformasyon ilerlerse hastada dış kulak yolu enfeksiyonu riskine sebep olur. Bu probleme çözüm olarak kulak izi yeniden alınarak kulak kalıbı tekrar yapılır. Tekrar kalıp yapma işlemi maliyetin artmasına yol açar ve çok daha önemlisi kalıp üzerinde yapılacak düzeltmeler kulak kalıbının akustik özelliğini olumsuz etkileyebilir ve kalıbın anti bakteriyel özelliğine hasar vermiş olmasından dolayı kullanım ömrünü kısaltır.
3B yazıcı teknolojisi ile hastanın eşsiz kulak şekline özel olarak işitme cihazı üretimi yapılır. Bu yöntemle üretilen işitme cihazları hassas ve pürüzsüz yapısı, organik şekilleri sayesinde kulağa tam oturur. 3 boyutlu yazıcıda üretim için kullanılan reçineler biyouyumlu, sert ve suya dayanıklıdır, ayrıca renk seçenekleri mevcuttur. Bu teknoloji ile geleneksel yöntemlere nazaran çok daha uygun maliyetli üretim gerçekleştirilir.
Döküm kalıplarının yapılmasından kulak izlerine dönüştürülmesine ve nihai şeklin verilmesine kadar uzanan yaklaşık 9 adımlı geleneksel yöntemlerle işitme cihazı üretimi, 3B baskı ile sadece 3 adımda tamamlanır. Bu adımlar: tarama, modelleme ve basımdır.
Tarama: Odyolog lazerler ile kulak izi oluşturmak için 3D tarayıcı kullanarak kulağı tarar. Dijital kameralarla yaklaşık 100.000 ila 150.000 referans noktası oluşturulur.
Tasarım: Tarama verileri cihazın modellenmesi için teknisyene gönderilir.
Basım: Reçine kullanılarak 3B yazıcı ile üretim gerçekleştirilir. Gerekli akustik ve elektronik donanımlar eklenir.
Modelleme sonrasında hızlı bir şekilde cihaz üretir. Örneğin, EnvisionTEC’in yazıcıları, 60 ila 90 dakika içerisinde 65 işitme cihazı veya 47 işitme cihazı kalıbı basabilecek kadar hızlıdır. Ayrıca, dijital dosya, modelleme esnasında oluşan hataları düzeltmek için kulak gösterimlerini ayarlama ve yeniden kullanma imkanı sağlar. Başka bir deyişle, 3B yazıcılar hızlı prototipleme ve üretme olanağı verir.