Grafen-tabanlı bir 3D tarayıcı ile sanat eserlerinin iç sırlarını ortaya çıkarabilirsiniz
Kendi 3D yazdırılabilir ürününü tasarlamak için saatlerini harcamış herkes bir 3D yazıcıya sahip olma hayalinin olduğu noktaya gelecektir. Maalesef, ucuz olanlar detaylı bir 3D yazdırılabilir dosya vermezken, iyi yazıcılar da çok pahalıdır. Fakat köşe başında bir seçenek daha bulunmaktadır: Bir grup İspanyol bilim adamı sonunda çoklu yüzeye sahip olan 2D yüzeyleri 3D nesnelerine dönüştürebilecek bir 3D yazıcı geliştirmeyi başarmışlardır. Bunun size sunabileceği 3D baskı olanaklarını bir düşünün.
Bu tarayıcı İspanya’nın kuzeyinde Oviedo Üniversitesindeki bir grup araştırmacı tarafından geliştirilmiştir ve Euronews’de açıkladıkları gibi; tekniklerinin sırrı grafendir. Şimdilerde bu karbon materyali çoktan 3D baskıda parlak bir geleceğe doğru yönelse de, İspanyol mühendisler bunu başka bir açıdan ele alıyorlar. Telekominikasyon mühendisi Samuel Ver Hoeye şöyle açıklar: ‘Grafen bir sıklık çoğaltıcı olarak hareket eder. Çok kolay bir şekilde düşük frekanstan yüksek frekans sinyalleri üretebilirler. Grafen ayrıca bir eser üzerinde daha derine gitmemize ve materyallerinin kimyasal birleşimini inceleyebilmemize olanak sağlar’.
Diğer herhangi bir tarayıcı gibi bu grafen tarayıcı birçok fotoğrafı birleştirir fakat sıklıkla bunu yapamaz. Resim işleme teknikleriyle birleştirildiğinde, 2D nesnelerdeki ‘gizli’ 3D görüntüleri üretebilmektedir. Bilgisayar uzmanı Yannick Franken’in açıkladığı gibi, bu teknik sayesinde defalarca boyanmaktan kaybolmuş resmin gerçek renklerine bile ulaşılabilir. Aşağıda görmüş olduğunuz eserin gerçek rengidir. Sanal olarak gösterilmiştir ve kamera ile sanal olarak kaydedilmiştir. Teknik olarak, en zorlu kısmı tüm bireysel taramaları birleştirme aşamasıdır. Bu taramalar otomatik olarak hizalanmalıdır. Sonrasında bu işlem mükemmel bir şekilde yapılmamışsa, 0.2 milimetre doğruluk aralığında, gerçekten kötü renk oluşumları ile karşılaşıyoruz’ demiştir.
İlk alınan sonuçlar kesinlikle teşvik ediciydi. Bir İspanyol müzesindeki testler çoktan yüzyıllık resimlerin 3D görüntülerini almayı başarmış, hatta birçok renk katmanını ve resmin arka planında bir amaçla yazılmış 34 numarasını bile ortaya çıkarmıştır. 'Biz vernik ve renk katmanları derinliğini keşfedebiliriz. Gerçek resim altında çizimler var mıydı ve o çizimler için kullanılan malzemeler ne için kullanıldı görebiliyorduk. Biz ayrıca tarayıcı da vernikler, bağlayıcı ve pigmentlerden gibi, resim içinde farklı malzemeler tespit edip edemediğini anlamaya çalışıyoruz ' diyerek konservatör Marta Flórez Igual habercilere açıklamıştır.
Başlamadan evvel resimde çeşitli katmanları ve materyalleri görmek için kolayca bakmalarını sağladığı için bu özellikle sanat restoresi ile uğraşanlar için kullanışlıdır. Ancak, 3D baskı potansiyeli de nadiren vurgulanmalıdır; çünkü bu 3D görüntüler kolayca yazdırılabilir. Belki de sanatla tamamen başka bir yönde bir ilgi başlayabilir? Her halükarda, nesnelerle birleştirdiği yeni bir boyutu da ekleyebilen çok yönlü bir yazıcıdır. ‘Sanat için kullanılan hali hazırdaki yazıcılar çok pahalı. Bizim teknolojimiz çok daha ucuz olması için tasarlanmıştır. Kompakt, daha hafif bir yazıcıda yazdırılıp kolayca nesneleri incelemek için laboratuvarlara veya müzelere gönderilir’ diye açıklamıştır proje koordinatörü Javier Gutierrez Meana.
Yazıcı halen daha gelişim aşamasında olduğu için (beş yıl içerisinde pazara sürülmesi bekleniyor), birçok sayıda kullanıcı başvuruları hayal edilebiliyor. Bir seçenek; grafen yazıcıyı kullanarak müze ziyaretçilerinin daha derin bir şekilde eserle bağlantılarını sağlayabilecek bir artırılmış gerçek akıllı telefon uygulaması geliştirmektir. Bu açıdan, 2D resimlerin yeniden ortaya çıkarılmış 3D yazılmış halleri de başka bir iyi seçenek olacaktır.