LLNL 3B Basım Teknolojisi ile Üretilmiş Köpük Malzeme, Termal Yalıtım ve Darbe Emilimi Anlamında Standart Malzemeleri Geride Bıraktı
Genellikle insanlar 3B basımın avantajları hakkında konuşurlarken; kişiye özel üretimin ve kısa zamanda prototip elde edilebilmesinin bu teknoloji sayesinde mümkün kılınmasından bahsedilir ve bu doğrultuda ütopya derecesinde ideallere kapılırlar.
Maalesef, gerçekler sıklıkla beklenenin altında sonuçlar olarak karşımıza çıkarmaktadır.Amatörce 3B yazıcıda basılmış herhangi bir küçük bir plastik objeyi geleneksel seri üretim yöntemleri ile üretmek hem ekonomiklik hem de kalite açısından halen daha üstün olmaktadır.
Son zamanlarda 3B basım teknolojisinde kullanılabilir köpük teknolojisi üzerine yaşanan gelişmelere bakılırsa, hem termal yalıtım hem de şok dayanımı yönünden geleneksel yöntemlerle üretilmiş köpük malzemelerle kıyaslandığında muazzam sonuçlar göze çarpıyor.
Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndan malzeme bilimciler 27 Nisan’da “direct-ink-write” diye adlandırılan bir proses ile 3B basılabilir köpüklerin üretiminin fizibilitesi hakkında bir bilimsel rapor yayımladılar.
Üretimde kullanılan proses, yüzey merkezli tetragonal yapıyı ve gelenkesel açık hücre-rastgele dizilimli köpük yapısını kontrollü oluşturma temelli çalışıyor. Her iki yöntemlede üretilen ürünler benzer malzeme özelliklerine sahipler; ağırlık, flotasyon ve şok emilimi, dayanıklılık testleri laboratuvarda yapıldı ve aşağıda görülen 3B basılmış numunelerin dayanıklılıkları ve sahip oldukları yapılarından dolayı daha geniş bir kullanım yelpazesindeki kullanım performansları kanıtlandı.