Sağlık Sektöründe Çığır Açan Devrim: 3D Yazıcı Teknolojisi

Gün geçtikçe kullanımı artan 3D yazıcılardan üretilen protezler, yapay organ denemeleri gelecekte günümüzde sorun olarak görülen birçok hastalığa kesin çözüm olacak gibi duruyor. Günümüzde yaşam şartlarını geliştirmenin yanı sıra 3D yazıcılar hayat kurtarmayı da başarıyor.
Sağlık Sektöründe Çığır Açan Devrim: 3D Yazıcı Teknolojisi.

Sağlık Sektöründe  Çığır Açan Devrim: 3D Yazıcı Teknolojisi

3D yazıcı uygulamaları kullanımı sağlık sektöründe gün geçtikçe artmaya ve geliştirilmeye devam ediyor.

3D Yazıcı teknolojisi her geçen gün insan yaşamında kendisine yeni bir yer daha ediniyor. Bu teknolojinin gelişimi ile ilgili şu ana kadar ki çizgiye bakıldığında 3D Yazıcı teknolojisi ile öncelikle günlük kullanım eşyaları üretildi, gözlük, ayakkabı, telefon kabı, tekstil, mimari modeller, malzeme bilimini son derece ilgilendiren insan yapımı kafes yapılarının oluşturulması ile var olan malzemelerden arzu edilen özellikleri elde edilmesi… ve şimdi de sağlık sektöründe yapay organ basımı denemeleri, eksik kemik parçalarını tamamlama ve kişiye özel protez yapımı gibi araştırmalar ile geleceğin insan sağlığı anlamında çığır açan teknolojisi olarak ilerlemesini sürdürüyor .

Yeni doğan modelleme, kişiye özel cerrahi cihazlar ( delme kılavuzları), yüz ve bacak protezleri, odyoloji alanına değinen işitme yardımcıları yer alırken diş alanında ise rekonstrüktif dental uygulamalar ve hastanın ağız içi tarama görüntülerinden elde edilen özel boyutlu ortopedik implantlar, şeffaf hizalayıcılar ön plana çıkıyor. Bunlarla beraber cerrahi alet imalatı, yumuşak doku ve hücre baskı, bio-medikal iskelet sistemleri, ortopedik ayak ürünleri gibi konularda da 3D yazıcı uygulamaları kullanımı gün geçtikçe artmaya ve geliştirilmeye devam ediyor.

Gün geçtikçe kullanımı artan 3D yazıcılardan üretilen protezler, yapay organ denemeleri gelecekte günümüzde sorun olarak görülen birçok hastalığa kesin çözüm olacak gibi duruyor.  Günümüzde yaşam şartlarını geliştirmenin yanı sıra 3D yazıcılar hayat kurtarmayı da başarıyor. İngiltere’de 3 boyutlu yazıcı kullanılarak üretilen leğen kemiğinin nakledildiği bir kanser hastası baktığımızda değnek yardımı ile yürümeyi başarabiliyor.  Bir diğer önemli hayat kurtaran operasyon ise Hollanda’da görüyoruz. 23 yasındaki bir hastanın kafatası 3D yazıcıdan üretilmiş sentetik bir kafatası ile değiştiriliyor ve bu yöntem ile hastanın önceki yöntemlere göre daha olumlu bir sonuç veriyor. Hasta beyin fonksiyonlarını çok daha rahat şekilde geri kazanıyor. Tüm bu uygulamaların yanında sektörde medikal alanda 3 boyutlu yazıcılar ile yapay organ üretilebilmesi için çalışmalar Dünya’da tüm hızı ile sürdürülüyor.

Ön Hazırlık  İmkanı Sağlaması ile Başarı Şans Daha Yüksek Operasyonlar

Günümüzde bire bir yapay organ üretilemese de özellikle ameliyat öncelerinde doktorlar çektikleri emar’lar yardımı ile ameliyat edilecek bölgenin 3 boyutlu topoğrafik haritasını oluşturuyor ve bunu 3D yazıcılar yardımı ile somut objeler haline getirerek ile basabiliyorlar. operasyon sırasında ne ile karşılaşacağını görmüş ve yol haritasını daha rahat çıkarmış oluyorlar yani bir nevi operasyonun provasını yapmış oluyorlar. Tahmin edilebileceği üzere ameliyat öncesinde böylesine bir pratik yapabilmek operasyonun başarısına çok büyük etki ediyor. Aynı şekilde maxilofacial (diş- çene) operasyona maruz kalacak kısım taranıp 3 boyutlu şekilde oluşturulabiliyor. Cerrahlar nasıl bir yol haritası izlemeleri gerektiğini ellerindeki ilgili bölgenin birebir oluşturulmuş katı modeli üzerinden ön bir çalışma yaparak belirleyebiliyorlar.