Tip 1 Diabeti İyileştirmek için Bio-plotter ile 3D Baskı Teknolojisi Kullanılıyor
Son zamanlarda katkı üretim teknolojileri ile gördüğümüz diğer devrimsel nitelikli buluşların yanı sıra, 3D bioyazılım talebi inanılmaz bir hızla ilerlemektedir.
Diğer uygulamaların yanında; araştırmacılar kısa süre içerisinde 3D baskı ile yapılan ilk implante tiroit bezi olacak şeyi oluşturmak için teknolojiyi geliştirmişlerdir ve L'Oréal and Procter & Gamble gibi tüketici ürün şirketleri ürünlerinin test uygulamaları için yakın geleceğin 3D baskılı deri dokularına artmış bir ilgi göstermektedir. Şimdilerde, diyabetten muzdarip olanlar ve hastalıklarıyla başa çıkmak için tedavi görmek zorunda olanlar için bir umut getirebilecek olan yeni bir 3D biyoyazılım uygulaması keşfedilmiştir.
1.tip diyabetten muzdarip olanlar için kandaki düşük bir glikoz seviyesi, baş dönmesiyle terlemeden ölüme kadar değişebilen çeşitli etkiler getirebilir. Hipoglisemi (kan değerinin düşüklüğü) olarak bilinen bu etkiler tüm dünyada 1.tip diyabete sahip olanların üçte birini etkilemektedir. 1.tip diyabet hastalarının hastalıklarıyla başa çıkmak için kullandıkları diğer yöntemlerin yanında, bir hastaya sağlıklı bir bağışçının pankreasından hücre demetlerinin implantını içeren cerrahi bir işlem olan pankreatik adacık transplantasyonu olarak adlandırılan deneysel bir yöntem de yer almaktadır. Süregelen diğer yan etkilerinin yanında; bu cerrahi işlem, vücudun diğer bir kişiden gelen yabancı hücrelere saldırmasını durdurmak için imunosupresan ilaçlara ihtiyacı da içermektedir.
Ancak Hollanda-Twente Üniversitesi’ndeki 3D biyoyazılımın kullanımını içeren yöntemin üzerinde yapılan daha ileri araştırmaların sayesinde; bu tedavi yöntemi için yeni bir yaklaşım, yeni implante edilen hücrelerin daha ideal olarak nakledilmesine imkân sağlamak için 3D baskılı iskeletin kullanımını da bünyesinde bulundurur. Ve vücudun bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirmesine olanak sağlar.
Yayıncı IOP’ye göre, 3D iskele metodunun çalışması için, araştırmacılar hücreleri birleştirmeden önce, aljinat ve jelatin karışımı bir iskele yaratmışlardır. İskelenin doğal poroz özelliklerinden dolayı ideal glükoz ve inisülin değişimi de gerçekleşmiştir.
‘Eğer 1. tip diyabet tedavisinin başarısını geliştirmek istiyorsak, adacıkların birleştirildiği veya etkili ve bol oksijen tedariğine izin verebilecek bir materyal ile kapsüllenmiş ve konukçu hücreleri dışarıda tutarken hızlı insülin ve glükoz değişimi yapacak bir implant yaratmaya ihtiyacımız vardır.’ demiştir çalışmanın yardımcı yazarı Doktor A A van Apeidoom.
Son olarak, deneylerin sonucu 3D baskı iskelelerin hücrelere gönderim esnasında yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Bunlar süreçteki hücrelerin kalitesi ve hayatının uzlaşmasını sağlamadan insan vücudunun kendi savunma mekanizmasına karşı bir duvar olarak hareket etmektedir.
‘Gelecekteki araştırmalarımız, donör adacıkların en iyi transplantasyonunu sağlamak için optimum bir mikro çevreci bir adacık yaratmaya odaklanacaktır’ diye eklemiştir Apeidoorn.